Video – Student ‘uit Suriname’ wint onderzoeksprijs Universiteit van Utrecht

prijs universiteit

Daphina Misiedjan it Suriname heeft donderdag de ‘Agnites Vrolikprijs’ van de Universiteit van Utrecht gewonnen. Het is de eerste keer dat deze onderzoeksprijs is uitgereikt.
[quads id=1]

Studie over Suriname

Misiedjan heeft de afgelopen jaren een studie verricht over “duurzaam mensenrecht op water” in Suriname. Met haar proefschrift ‘Towards a Sustainable Human Right to Water. Supporting vulnerable people and protecting water resources. With Suriname as a case study’ promoveerde mr. dr. Misiedjan vorig jaar november aan dezelfde universiteit.
[quads id=1]

Nieuwe prijs van het fonds

Uit zeven inzendingen werd haar onderzoek als beste gekozen door de jury en bekroond met de ‘Agnites Vrolikprijs’. “Deze prijs geeft me vooral een steuntje in de rug om verder te gaan met mijn onderzoek en het ondersteunt me in mijn verdere ontwikkeling. Daar ben ik heel erg blij mee”, zei ze bij de uitreiking in het Academiegebouw in Utrecht. Deze nieuwe prijs van het Utrechts Universiteitsfonds wordt, aldus de universiteit, toegekend aan “een talentvolle wetenschapper die onderzoek doet dat een bijdrage levert aan het beantwoorden van actuele maatschappelijke vraagstukken”.

Geldbedrag van 25.000 euro

De prijs betreft een geldbedrag van 25.000 euro en de Agnites Vrolikpenning. Het geldbedrag mag alleen aan verder onderzoek besteed worden. De 30-jarige Misiedjan, in Nederland geboren uit Surinaamse ouders, zegt enorm blij te zijn met de prijs. “Het winnen van de Agnites Vrolikprijs voor onderzoek met maatschappelijke relevantie en impact, ervaar ik als een hele eer vooral omdat dit de eerste keer was dat de prijs werd uitgereikt”, zegt de jonge onderzoekster tegen de Ware Tijd.

Ze vindt het als wetenschapper belangrijk, dat haar onderzoek bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke problemen zoals de mondiale watercrisis. “Daarom vind ik het ook bijzonder dat met deze prijs erkenning is gegeven aan mijn onderzoek en aan mijn kwaliteiten als onderzoeker”, voegt ze eraan toe. Haar promotieonderzoek ging over een duurzaam mensenrecht op water en hoe dit recht duurzaam in Suriname ingevuld zou kunnen worden. Misiedjan hoopt een inspiratiebron te zijn voor onder andere jonge vrouwen in Suriname.
[quads id=1]

Zwarte vrouwen zijn ondervertegenwoordigd

“Zwarte vrouwen in het algemeen en vrouwen met een marronachtergrond in het bijzonder zijn ondervertegenwoordigd binnen de wetenschap en zeker binnen de exacte wetenschappen. En dat betekent dat de Surinaamse samenleving en zelfs de wereld, uitvindingen misloopt en juist deze groep met veel potentie, nieuwe ideeën en andere perspectieven zou kunnen bijdragen”, stelt ze. De onderzoekster voert verder aan, dat het “van groot belang is dat vrouwen, kinderen en jongeren de ruimte krijgen om desnoods spelenderwijs de wetenschap te leren kennen. Voorts zal in hun ontwikkeling geïnvesteerd dienen te worden en hun bijdrage als volwaardig erkend dienen te worden.

Bekijk hier een video erover.

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.