Mannen die omgang hebben met mannen mogen geen bloed doneren

bloed geven

Hoewel het bij de Nationale Bloedbank in Suriname al jaren zo is dat mannen die omgang hebben met mannen geen bloed mogen doneren, gaan er kritische stemmen op hiertegen.
[quads id=1]

Mannen die het met mannen doen mogen geen bloed doneren?

Ruth Sinkeler die dicht betrokken is bij het LGBT-platform voor lesbiennes, biseksuelen, gays en transgenders, uit haar bezorgdheid over deze volgens haar “discriminerende” regel. “Ik zie niet in waarom dit nog gehandhaafd zou moeten worden”, stelt ze tegenover de krant.

Bloed geven aan bromfietser

Sinkeler bracht dit ter sprake nadat ze van een vriend die zelf met mannen gaat en graag bloed wilde doneren, vernam dat hij dat niet mocht vanwege zijn geaardheid. Hij heeft ingespeeld op de recente oproep voor bloeddonatie aan een motorfietser die onlangs betrokken is geraakt bij een zware aanrijding. Er werd een dringende oproep gedaan voor personen met de zeldzame bloedgroep O.
[quads id=1]

Naar de bloed bank gebeld

“Ik wist dat het net als in sommige andere landen ook hier zo zou kunnen zijn, maar ik heb voor alle zekerheid toch maar even gebeld naar de bloedbank om mij te laten informeren en ja, het is inderdaad zo”, zegt de desbetreffende persoon die anoniem wil blijven tegen de krant. De man plaatste zijn ervaring op Facebook en heeft gemerkt dat velen niet op de hoogte zijn van de regel van de bloedbank.

Verhoogd risico dat er HIV in het bloed aanwezig is

Marlies Obergh, adjunct-coördinator bloedinzameling van de Nationale Bloedbank, wijst er desgevraagd op dat er bij de groep van mannen die omgang hebben met mannen een verhoogd risico is op hiv-besmetting. Dit is de reden waarom de bloedbank de regel handhaaft om geen bloed van deze groep aan te nemen. “We zijn nog niet gereed om deze regel aan te passen”, zegt de bloedbank-vertegenwoordiger.
[quads id=1]

bloed geven
foto van de bloedbank
Zes maanden uitstel

Obergh legt uit dat de bloedbank in nodige gevallen een window periode van zes maanden in acht neemt. Een persoon wordt in dit geval op zes maanden ‘uitstel’ gezet waarna het bloed gecontroleerd wordt op overdraagbare aandoeningen. Dit heeft te maken met de periode waarin een virus zichtbaar is in het bloed. Als daarna blijkt dat de donor geen aandoeningen heeft, mag hij bloed doneren. Maar ook hier blijft de uitzondering voor mannen die omgang hebben met mannen. Obergh zegt dat dit eenmaal “de regel” is.

Hier is het artikel ook gedeeld door iemand:

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.