Anoniem: Wanneer ze op vakantie komen vanuit Paramaribo naar Nederland

Dag FamilieNieuws, ik ben Sonja en na het verhaal over die Nederlandse vakantie gasten in Suriname voelde ik me geroepen om ook mijn verhaal naar jullie te schrijven.
[quads id=1]

Ik ga al jaren op vakantie

Vele mensen klagen over ons Nederlandse vakantie gasten in Suriname. Maar ik weet uit ervaring dat alles goed te maken is met euro’s. Ook ik maakte de fout door bij familie te gaan logeren. Eeuwig was er iets stuk. In de jaren dat ik bij mijn tante bleef Paramaribo heb ik gasbommen moeten verwisselen, airco’s in auto’s moeten bijvullen. Hydrofoor moeten (helpen) plaatsen en zoveel meer. Ik heb zelfs een wasmachine moeten aanschaffen voor mijn tante. Allemaal dingen die ‘zogenaamd’ stuk gingen tijdens mijn verblijf.
[quads id=1]

Ik kom twee keer per jaar naar Suriname op vakantie

Ik deed het wel want ik mocht natuurlijk ‘gratis’ daar blijven. Ik schrijf ‘gratis’ want ik weet niet hoeveel keer ik euro’s en SRD’s in de handen van mijn tante heb gestopt. En weet je, eigenlijk met plezier hoor. Ik voelde me fijn bij haar. Maar toen ze ook nog gingen klagen dat ik slordig was en met man op pad ging besloot ik niet meer te gaan logeren bij ze. Ik leerde intussen een leuke meid kennen. Ik kom ongeveer twee keer per jaar. Sinds mijn moeder daar begraven is 10 jaar geleden.

Soeraya is een hardwerkende meid

Dus de jaren daarna logeerde ik bij haar en haar moeder. Ze hadden een groot huis en ik was altijd welkom en hotel hoefde ik niet te betalen en tenminste was ik dan niet alleen. Uiteindelijk betaalde ik toch wel, want ik deed vaak boodschappen. Dat deed ik uit eigen wil en ik ging veel stappen met die vriendin. Soeraya heet ze, en natuurlijk betaalde ik alles. Dat vond ik normaal en daar heb ik nooit problemen mee gehad. Soeraya was een hard werkende meid. Dat zag ik ook.
[quads id=1]
Maar de laatste twee jaar ga ik meestal met mijn vriend op vakantie naar Suriname en dan huren we een appartement en in december gaan we in een hotel in de stad. Alleen dit jaar niet want ik ben zwanger.

Oke, nu over mijn vriendin Soeraya.

Ze heeft me dus vorig jaar of het jaar daarvoor al gevraagd om haar te helpen om op vakantie te komen naar Nederland. Ik kon niet garant staan dus ik heb de grootste fout van mijn leven gemaakt. Ik heb het gevraagd aan mijn vriend met een vaste baan. En natuurlijk wilde hij dat wel doen. Hij vertrouwt mij en hij kende Soeraya ook wel een beetje. Het ging eigenlijk best snel. Zij had het een en ander geregeld vanuit Suriname en wij deden hier onze plichten.

3 koffers met kleren heeft ze gekregen

Mijn vriend en ik wonen officieel niet samen maar ze kwam dus bij ons in huis. Haar visum is voor 90 dagen. En haar ticket ook bijna. Ze kwam dus hier. Bijna 3 maanden geleden. Ik heb haar 3 koffers met kleding gegeven. Ze mocht het hebben. Ze had een schatje hier. Na een maand was ze min of meer naar hem toe verhuisd. Ik vond dat prima want het is toch een inbreuk op je privacy. En ik wilde ook lekker rustig genieten van mijn zwangerschap. In Suriname zijn we de hele dag op straat maar hier zit je toch snel op elkaars lip. En natuurlijk was ik blij dat ze een vriendje had. Hij woont in België. Dus ik hoor al een tijdje niets van haar.

Ze reageert niet op mijn berichten

Maar ze moet over 14 dagen weg. Ze is nergens te bekennen. Ik hoorde van haar familie hier in Nederland dat ze in België woont. Woont? Hoe dan, ze moet straks naar Suriname. Haar moeder in Suriname zegt dat ze ook niets meer van haar heeft gehoord. Ze komt wel online maar reageert niet op mijn berichten. Ik begin hem echt te knijpen.
[quads id=1]
Mijn vriend en ik zitten nu dus verschrikkelijk in de stress. Ergens hoop ik dat ze dit leest en wat van zich laat horen. Sinds dit hele gedoe is er alleen maar spanning tussen mij en mijn vriend. Ik krijg er harde buiken van. Waarom doet ze dit nou?

Moet ik de instanties bellen?
Foto van everydayfeminism.com

Mijn schoonmoeder (ma) zegt dat ik naar de politie moet gaan, maar dat durf ik niet. Stel je voor dat ze 1 dag voor haar vertrek nog van zich laat horen, dan is er helemaal geen probleem. Ik durf ook niet om advies te vragen bij de betreffende instanties want ze zijn heel streng. Straks achterhalen ze me en breng ik onszelf al in de problemen voordat er problemen zijn.

Laat aub iets van je horen

Daarom schrijf ik jullie. Dus aan de ene kant om mijn verhaal te vertellen over vakantiegangers die naar Nederland komen. Over de problemen die zij kunnen veroorzaken. Die problemen zijn dus vele malen groter. En dit is tevens een oproep voor Soeraya. Laat aub wat van je horen. Ik weet dat je dit leest. Laat me niet stressen om niets.

Tevens vraag ik om advies. Hoe moet ik dit oplossen? Gewoon afwachten of nu al werk ervan maken zodat mijn vriend niet in de problemen komt? In welke problemen kan hij eigenlijk krijgen? We zijn het nu pas een beetje echt aan het bestuderen want we hadden echt niet het idee dat we zulke problemen konden verwachten. Alles is gegaan op goed vertrouwen. Ik hoop echt dat ze is wie ik dacht dat ze is, mijn vriendin, en dat ze netjes over twee weken gedag zegt en vertrekt.

Ik doe dit dus nooit meer en ik zou het anderen ook niet adviseren, echt niet. Sonja

Wilt u ook uw levensverhaal met ons delen?
Whatsapp of bel ons op +597 8966341
of stuur het naar info@familienieuws.com

U reacties en adviezen worden zeer gewaardeerd.
U kunt ze plaatsen in de comments hieronder
en/of 
 op onze Facebook pagina

Abonneer ook op ons Youtube kanaal en like us on Facebook

FamilieNieuws.com
Surinaamse familieberichten en nog veel meer

** Om privacy redenen zijn de namen en foto’s in dit verhaal gewijzigd.