Video – Zeeschildpaddenseizoen in Suriname officieel geopend

Galibi

Minister Eroline Samsoedien van Ruimtelijke ordening Grond en Bosbeheer (RGB) heeft samen met het wereld natuurfonds (WWF) het zeeschildpaddenseizoen in Suriname geopend te Galibi in het district Marowijne.
[quads id=1]

15.000 tot 30.000 schildpadden

In dit seizoen dat van februari tot en met de maand juli duurt, komen tussen de 15.000 tot 30.000 schildpadden naar de Surinaamse stranden om hun eieren te leggen. Speciaal hiervoor heeft het WWF een zeeschildpaddenbeschermingsprogramma opgezet. Dit programma wordt uitgevoerd in samenwerking met de afdeling Natuurbeheer van het (RGB).

Daarnaast worden ook activiteiten uitgevoerd

In het zeeschildpaddenbeschermingsprogramma wordt de nadruk gelegd op het monitoren van de stranden op voorkomens en aantallen van zeeschildpadden nesten, stroperij, en invloeden van menselijke en natuurlijke aard op het overleven van de soorten voor onze kust.

Op de internationale bedreigde soortenlijst

Daarnaast worden ook activiteiten uitgevoerd voor het beschermen van de zeeschildpadden nesten op de stranden. Wereldwijd heeft deze samenwerking bijgedragen aan het verbeteren van de positie van de Aitkanti of Lederschildpad op de internationale bedreigde soortenlijst, van ernstig bedreigd naar kwetsbaar.
[quads id=1]

50 jaar oude werkrelatie tussen WWF

WWF-directeur, Laurens Gomes, benadrukte dat de ongeveer 50 jaar oude werkrelatie tussen WWF, Galibi en de Surinaamse overheid, nog lang voort gezet zal worden, in het belang van zeeschildpadden, mensen en de natuur. De stranden van de zeeschildpadden komen voor in het Galibi gebied.

Galibi
Foto: WWF Aankomst van de delegatie te Galibi
Beperkte werkgelegenheid, lage inkomens

Het traditioneel gezag van de dorpen Christiaan Kondre en Langaman Kondre (samen bekend als Galibi), zegt dat er veel problemen zijn, zoals beperkte werkgelegenheid, lage inkomens en het uitblijven van grondenrechten, maar dat samenwerking de sleutel is voor het oplossen daarvan. De kapiteins van de dorpen deden het voorstel om de monitoringsactiviteiten uit te breiden naar een jaar.
[quads id=1]

Daarnaast moeten we het bewustzijn opvoeren

Speciaal voor de opening van het zeeschildpaddenseizoen heeft WWF truitjes overhandigd aan de minister op 17 februari. Samsoedien zei bij die gelegenheid “We moeten intensief samenwerken om de illegale handel in en stroperij van zeeschildpaddeneieren tegen te gaan.

Begin bij de jongeren

Daarnaast moeten we het bewustzijn opvoeren over het belang van zeeschildpaddenbescherming, om zo de mogelijkheden voor toerisme te ondersteunen. Begin bij de jongeren”, zei de minister in haar toespraak. Samsoedien is de tweede minister die in zes jaar persoonlijk de opening van het legseizoen in Galibi bijwoont.

Bekijk hier een video erover:

Bron: DWT
Foto: www.tripadvisor.nl

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar
[email protected] en wij publiceren het GRATIS.