Video – Wie is 22 jarige Olympische sportman Dylan Hoogerwerf?

De Olympische Winterspelen in Pyeongchang is op dit moment gaande en hij doet mee!! Dylan Hoogerwerf doet aan shorttrack.

De moeder van Dylan komt uit Suriname

Ja, echt waar: Suriname is ook min of meer vertegenwoordigd op de Olympische Winterspelen. Dylan Hoogerwerf is half Surinaams, zijn moeder Henna komt er vandaan.

Haar twee zussen, die er wonen, zijn uiteraard op de hoogte van de sportieve loopbaan van hun neef, maar verder heeft de 22-jarige schaatser nog nooit iets uit Suriname vernomen. ,,Ik denk dat ze daar niet eens weten wat shorttrack is”, zegt Hoogerwerf. ,,Misschien komt dat nog wel en word ik daar ontdekt.” Hij zou het waarderen. ,,Alle aandacht is leuk.”

Warme regen in Suriname

Hoogerwerf was één keer in het geboorteland van zijn moeder. Hij was toen pas zeven jaar, maar herinnert het zich nog goed. ,,Als het daar regende, was het nog steeds warm. Het leek wel of je met kleren aan stond te douchen.”

De olympiër groeide op in Wateringen, met schaatscentrum De Uithof op amper tien minuten rijden. Zijn drie jaar oudere zus Jill zat er op kunstrijden en de kleine Dylan moest mee en verveelde zich op de tribune. Dus besloot zijn moeder hem ook te laten schaatsen. Hij bleek er aanleg voor te hebben.

Handen op het ijs

Aanvankelijk deed Hoogerwerf aan langebaanschaatsen, maar toen hij een training van de shorttrackers zag, was hij verkocht. Vooral het schaatsen door de scherpe bochten met de handen op het ijs sprak hem aan.

Als shorttracker werd hij Nederlands kampioen en won vorig jaar bij de Europese kampioenschappen zilver op de 500 meter. Heel verrassend was de uitverkiezing van Hoogerwerf voor de Winterspelen in Pyeongchang dan ook niet. ,,Ik wist dat ik een goede kans maakte. Natuurlijk supervet om aan de Olympische Spelen mee te mogen doen. Dat wilde ik als kleine jongen al.”

Sjinkie Knegt

Hoewel hij tot de Nederlandse schaatstop behoort, is Hoogerwerf nog vrij onbekend. Bijna alle aandacht bij de mannelijke shorttrackers gaat naar wereldkampioen Sjinkie Knegt. ,,Toen Dylan laatst op televisie bij een wedstrijd tweede achter Sjinkie werd, noemden ze niet eens zijn naam”, zegt moeder Henna verontwaardigd. ,,Dan moet ik nog maar even beter mijn best doen, hè”, reageert haar zoon nuchter.

 

Olympisch debutant Dylan Hoogerwerf met op de achtergrond in de spiegel zijn ouders Henna en Wilfried. Foto van Stephan Tellier
Belgische platenlabel

Zijn vrije tijd spendeert Hoogerwerf aan het maken van muziek. Dat is een serieuze bezigheid. Hij heeft een dj-naam, Di Age, zijn initialen in het Engels uitgesproken, en onlangs bracht het Belgische platenlabel Loud Memory Records een track van hem uit, Thinking of You, te beluisteren op Spotify en andere muziekstreams.

Zijn muziek:

Niet gezond zijn

Optreden zit er, in combinatie met zijn schaatscarrière, voor Hoogerwerf niet in. ,,Het zou niet zo gezond voor me zijn om ’s nachts om twee uur in een club te draaien. Ik heb één keer achter een draaitafel gestaan met iemand die er verstand van heeft.”

Dat is misschien voor later. Nu houdt hij het schaatsen en de muziek strikt gescheiden. Hoogerwerf zou er ook absoluut geen prijs op stellen als tijdens de training zijn eigen muziek door de hal zou schallen. ,,Die hoor ik al genoeg. Soms luister ik acht uur lang naar hetzelfde deuntje. Horen waar het nog beter kan.”

De muziek is voor hem een goede ontspanning tussen het schaatsen door. ,,Soms vergeet ik drie uur lang op mijn mobieltje te kijken!” Hoogerwerf had in de Oranjewoudflat in collega Kai Verbij, topper op de langebaan, een hobbygenoot. Ook de wereldkampioen op de sprint maakt eigen nummers. Ze lieten elkaar soms hun tracks horen. ,,Dat was leuk. Hij heeft een specifiek genre, ik probeer zelf van alles.” Verbij is inmiddels verhuisd.

Hij wil een goede prestatie leveren

Deelnemen alleen aan de Winterspelen is voor hem niet genoeg, stelt Hoogerwerf. Hij wil ook een goede prestatie leveren. ,,Ik ben twee keer zesde geworden in de wereldbeker en die wedstrijden zijn qua niveau te vergelijken met de Spelen. Als je eenmaal bij de laatste zestien zit, kan iedereen een medaille pakken.”

Bekijk hier een interview met zijn ouders:

Om het interview te bekijken. Klik op de foto

Wil je Dylan bezig zien? Bekijk dan deze video:

Hier kun je Dylan zijn prestaties volgen.

Matthijs Voortman schreef ook een blog over Dylan
Bron: Bron: AD
Maxvandaag
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar
info@familienieuws.com en wij publiceren het GRATIS.