Video – Update: Baby lijkjes met geamputeerde lichaamsdelen vervoerd

baby Paramaribo

“Bij een overheidsbegrafenis heb je geen keus. De ondernemer met wie er een overeenkomst is, beslist wanneer en hoe laat je wordt begraven”, zegt een ambtenaar op het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo).
[quads id=1]

Uitvaartbedrijf werkt samen met het ministerie

Op dit moment staan uitvaartondernemers niet te springen om met de overheid in zee te gaan. Slechts één uitvaartbedrijf accepteert nog overheidsopdrachten voor begrafenissen. “De ondernemingen willen contant geld zien, omdat de overheid torenhoge schulden bij hen heeft.”

1500 wordt via het ministerie uitgekeerd

Via Sozavo wordt SRD 1.500 uitgekeerd, ongeacht de hoogte van de offerte van de ondernemer. “Als de financiële middelen er zijn wordt het bedrag uitgekeerd anders niet.” Volgens de ambtenaar willen de ondernemingen niet meer werken met een garantiestelling van het ministerie.
[quads id=1]

Families die het niet kunnen betalen kloppen aan bij het ministerie

De overheid laat niet alleen personen begraven van wie de familie niet te achterhalen is. Ook families die niet in staat zijn om een begrafenis te bekostigen kunnen aankloppen bij het ministerie. De Ware Tiijd zocht contact met Sozavo nadat afleggersvereniging Michaël zich eerder deze week zich tegenover de redactie had beklaagd over de wijze waarop twee baby’s twee weken terug zijn begraven.

Families van de baby’s hebben zelf hulp gevraagd

De families van de twee kinderen hadden aangeklopt bij de overheid om de begrafenis op zich te nemen. De afleggersvereniging had ook kritiek op de slechte staat waarin de begraafplaats te Welgedacht A volgens haar verkeert.

baby overleden AZP Familienieuws Suriname

Districtscommissaris Sarwan Ramai van Wanica Noord-West, onder wiens beheer de overheidsbegraafplaatsen in het gebied vallen, beweert het tegendeel.

Schoongemaakt door gedetineerden

Hij zegt dat de openbare begraafplaats de afgelopen week is schoongemaakt door gedetineerden.
[quads id=1]
Het commissariaat ontvangt slechts de legeskosten van SRD 4,50 die de begrafenisondernemer per begrafenis moet betalen. Nadat de ondernemer met wie de overheid een overeenkomst heeft zich registreert voor een begrafenis, krijgt hij een plek aangewezen waar hij mag begraven.

Openbare begraafplaatsen

Alle openbare begraafplaatsen vallen onder de verantwoordelijkheid van de dc in een district of bestuursressort.

Bekijk hier beelden erover. De afleg vereniging vertelt wat ze hebben meegemaakt:

Eerdere berichten
Baby lijkjes met geamputeerde lichaamsdelen vervoerd

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het GRATIS.