Video – In Memoriam – Sedar Soares (13) werd 15 jaar geleden doodgeschoten

Sedar Soares doodgeschoten Rotterdam FamilieNieuws Suriname

8 jaar oud zou hij nu zijn geweest. Hoe zou zijn leven eruit gezien hebben? Als hij niet was doodgeschoten.
[quads id=1]

Doodgeschoten op station Slinge

Zou hij een baan hebben gehad? En zou ‘ie nog steeds voetballen bij Transvalia? Allemaal vragen die nooit beantwoord zullen worden, omdat Sedar Soares vijftien jaar geleden werd doodgeschoten bij metrostation Slinge in Rotterdam.

Sedar is op een koude zaterdagavond rond 22:00 uur met vrienden aan het rondhangen op het parkeerdek bij het station. Het heeft gesneeuwd en de jongens, allemaal rond de 12 of 13 jaar oud, gooien met sneeuwballen naar voorbijgangers.
[quads id=1]

Ze gooien een sneeuwbal op een auto

Het noodlot slaat toe als een van de jongens een sneeuwbal naar een passerende rode Honda Civic gooit. De man in de auto stapt uit. Hij is woest. Uit zijn jas pakt hij een vuurwapen. Er klinken daarna vier schoten.

De jongens duiken weg. Sommigen beginnen meteen te rennen. Een van hen kijkt nog om en ziet iemand liggen. Het is Sedar. Artsen proberen in het ziekenhuis het leven van de jongen te redden, maar het mag niet baten. Hij overlijdt de volgende dag.

Bloemen en fakkels

Een paar uur later verschijnen de eerste bloemen op het parkeerdek. Ook volgt een eerste bijeenkomst. Zo’n dertig jongeren komen bij elkaar op de zondagavond.
Ploeggenootjes uit het c1-team van Transvalia, de club waar Sedar voetbalde, zijn aanwezig. “Het was een nette jongen”, zegt zijn teamleider. “Hij was altijd rustig. Dit heeft ‘ie niet verdiend.”

Er worden fakkels aangestoken en iedereen is stil.

Dat is ook het geval bij de stille tocht die een paar dagen later wordt georganiseerd door Sedars school. Ook zijn leraren omschrijven hem als rustig en ‘zeker geen probleemveroorzaker’.
[quads id=1]

Dader

De politie is ondertussen bezig met een zoektocht naar de dader. Er gaan verhalen over rivaliserende groepen jongeren, die Sedar mogelijk hebben aangezien voor een lid van de andere groep. Maar het verhaal van de sneeuwballen blijft toch de boventoon houden.

Hij wordt boos als je aan zijn vriendinnen zit

De politie, die om tunnelvisie te voorkomen twee rechercheteams op de zaak zet, krijgt ene Gerald H. in beeld. Een vrouw in een telefooncel zou hem in een rode auto hebben zien stappen met een vuurwapen in zijn hand.

H. is geen onbekende van de politie. Hij is actief in de drugswereld en staat bekend als zeer agressief. Als je aan zijn auto of een van zijn vele vriendinnen komt, kan hij enorm uit zijn slof schieten.

Verklaringen

De vrouw in de telefooncel durft niet zomaar haar verhaal te vertellen. Ze is bang voor H., die ze persoonlijk kent.
Verklaringen veranderen regelmatig, ook van andere getuigen. Toch wordt ‘Japatin’, zoals zijn bijnaam luidt en Koning der Lullen betekent (verwijzend naar de lengte van zijn geslachtsdeel), op 31 januari 2005 veroordeeld tot vijftien jaar cel.

Sedar Soares doodgeschoten Rotterdam FamilieNieuws Suriname

Vrijspraak

H. gaat in hoger beroep. De belangrijkste getuigen trekken dan hun verklaring in. Justitie heeft dan niets meer in handen en moet machteloos toezien hoe Gerald H. als vrij man de rechtszaal uitloopt.

Justitie doet nog een poging bij het gerechtshof om de man veroordeeld te krijgen, maar ook het hof komt tot vrijspraak, omdat er geen bewijs is. Daarmee wordt in december 2006 de zaak rond Sedar Soares definitief gesloten.

Bekijk hier een stukje over zijn dood:

Bron: www.rijnmond.nl/
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het GRATIS.