Baby lijkjes met geamputeerde lichaamsdelen vervoerd

baby Paramaribo

Afleggersvereniging Michaël is boos over de manier waarop twee baby’s op 18 januari door de Staat zijn begraven. [quads id=1]
“Wij zijn aangegrepen door het onethische gebeuren dat zich overigens al jaren voordoet.” De lijkjes zijn vervoerd naar de openbare begraafplaats van de overheid te Welgedacht A, nadat de lichaampjes bij een ziekenhuis waren opgehaald.

De lichaampjes zijn vervoerd in twee identieke kistjes zonder aanduiding. Daardoor weten de families niet of ze daadwerkelijk hun eigen baby hebben begraven. Vanuit een ziekenhuis zijn de kistjes per pick-up vervoerd, samen met menselijke resten. “Op de begraafplaats aangekomen zag ik het lijkkistje van mijn nichtje samen met de menselijke resten uit het ziekenhuis in twee houten kratten”, zegt een familielid van een van de overleden kinderen.
[quads id=1]
De krant verneemt uit goedgeïnformeerde bronnen in de zorg dat de menselijke resten geamputeerde ledematen zijn. Ze worden in het mortuarium bewaard en één keer per week, als er een begrafenis van overheidswege is, worden ze vervoerd om op dezelfde locatie begraven te worden. Het gebeurt op deze manier omdat dezelfde begrafenisondernemer belast is met het transport van zowel lijken als de menselijke resten.

Iemand die al een poos in de zorg werkt, zegt dat het er bij begrafenissen van overheidswege al jaren armoedig aan toegaat, om maar niet te spreken over de begraafplaats die sterk overwoekerd en slecht begaanbaar is. Een begrafenis van overheidswege gaat via de procureur-generaal. Het ziekenhuis legt daarbij het lijk alleen klaar, wat betekent dat het lichaam uit de koelcel wordt gehaald om te ontdooien.
[quads id=1]
Het ziekenhuis zegt dat het niet verantwoordelijk is voor zaken die zich buiten het mortuarium voltrekken. Normaliter worden kistjes niet in de laadbak van een pick-up vervoerd, maar op een bank achter de bestuurder.

baby overleden AZP Familienieuws Suriname

Bij een lanti beri betaalt de Staat de begrafeniskosten wanneer de familie daartoe niet in staat is. De familie betaalt dan alleen voor het kistje. Er wordt een beeld geschetst van een begraafplaats met graven die niet eens een naambord hebben.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het GRATIS.