Video – 151 meldingen intiem misbruik binnen Jehova’s getuigen (Nederland)

zwager Suriname

Slachtoffers eisen onderzoek naar misbruik Jehovah’s Getuigen: ‘Kinderen lopen gevaar’
[quads id=1]

Kindermisbruik bij Jehova’s getuigen

Er moet zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek komen naar intiem kindermisbruik binnen Jehovah’s Getuigen in Nederland. Slachtoffers hebben dat vandaag geëist van minister Sander Dekker van Rechtsbescherming. Bij een speciaal meldpunt voor kindermisbruik binnen Jehovah’s Getuigen zijn in twee maanden tijd 151 meldingen binnengekomen.
[quads id=1]

Kinderen lopen echt gevaar

Stichting Reclaimed Voices, die de belangen van de slachtoffers behartigt, spreekt van een ‘zeer urgente situatie’. “De snelheid waarmee we de meldingen binnenkrijgen, toont aan hoe groot het probleem binnen deze kleine gemeenschap is”, zegt voorzitter Raymond Hintjes. “Kinderen lopen er serieus gevaar. Dat moet zo snel mogelijk veranderen.”

Steve werd misbruikt door Jehovah’s en stapte uit de beweging. Bekijk hier de video van Steve:

Hij mocht niet naar de politie

Steve, die slachtoffer werd van misbruik bij de Jehovah’s Getuigen, werd ten stelligste afgeraden naar de politie te stappen. “Want dat zou Jehova’s getuigen in een kwaad daglicht stellen.”
[quads id=1]
Jehovah’s Getuigen is een wereldwijde kerkelijke organisatie met bijna 8,5 miljoen actieve leden. Zij zien het als hun taak het geloof te verkondigen, bijvoorbeeld door aan te bellen bij mensen thuis. Volgens Jehova’s getuigen is het woord van God de enige echte wet die voor hen geldt. Problemen lossen ze daarom het liefst op binnen de eigen kerk.

Ze weten het al heel lang

Dat is de crux, stelt Hintjes. “Jehova’s getuigen weten al jarenlang van kindermisbruik binnen hun kerk. Maar doordat ze zelf voor rechter spelen en niet naar politie of justitie stappen, ontlopen daders een celstraf en verdwijnen misbruikzaken in de doofpot.”
[quads id=1]

Straffen zijn mild

Zodra iemand binnen Jehovah’s Getuigen intiem kindermisbruik meldt, wordt de beschuldiging voorgelegd aan zogenoemde ouderlingen. Dat zijn leiders van een plaatselijke afdeling. Zij onderzoeken wat er is gebeurd en veroordelen een dader. Maar de straffen zijn mild.

Nooit boetes of celstraffen

Hintjes, zelf voormalig ouderling: “Straffen variëren van het opleggen van beperkingen, zoals het niet langer mogen vasthouden van een microfoon tijdens de kerkdienst, tot het uit de gemeente zetten van een dader. Nooit leggen ouderlingen boetes of celstraffen op.”

Aangifte

Er bestaat binnen Jehovah’s Getuigen geen voorschrift om daders van kindermisbruik aan te geven bij de politie. Dat blijkt uit het handboek voor ouderlingen waar RTL Nieuws over beschikt en uit gesprekken met vier voormalig ouderlingen. Wel staat in dat handboek dat ouderlingen personen die aangifte willen doen ‘bij de wereldlijke autoriteiten’ niet mogen ‘bekritiseren’.

bed misbruik kerk FamilieNieuws Nederland

Onder druk gezet om geen aangifte te doen

Maar slachtoffers stellen tegenover RTL Nieuws dat ze wel degelijk door ouderlingen zijn ontmoedigd naar de politie te stappen. “Ik ben enorm onder druk gezet om geen aangifte te doen, want dat zou leiden tot smaad op Jehova’s naam. Dus tot reputatieschade voor de kerk”, vertelt Frank Huiting, slachtoffer en bestuurslid van Reclaimed Voices.
Bron: RTL
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.