Hoofdverdachte Desi Bouterse wenst vrijspraak

Vrijspraak decembermoorden FamilieNieuws Suriname

Hoofdverdachte van de Decembermoorden, Desi Bouterse, heeft maandag via zijn advocaat bepleit dat de Krijgsraad het Openbaar Ministerie en zichzelf “niet-ontvankelijk” verklaart.
[quads id=1]

Vrijspraak voor Desi Bouterse

Mocht dat niet gebeuren vordert advocaat Irvin Kanhai “algehele vrijspraak” van de ten laste gelegde feiten. Toenmalig legerleider Bouterse wordt vervolgd voor moord en medeplegen van moord. Tegen hem is een gevangenistraf van twintig jaar geëist door auditeur-militair Roy Elgin. In de nacht van 7 op 8 december 1982 werden vijftien critici van het toenmalig bewind opgepakt en geëxecuteerd in Fort Zeelandia.

Volgens Kanhai moet niet-ontvankelijkheid of vrijspraak de consequentie zijn van het terzijde leggen van de Amnestiewet door de Krijgsraad en vanwege het feit dat volgens hem geen bewijs tegen Bouterse is geleverd. De strafpleiter voerde ook aan dat Nederland een schadevergoeding zou moeten betalen aan de nabestaande van de vijftien slachtoffers omdat Nederland als veroorzaker van de situatie destijds dient te worden aangemerkt.
[quads id=1]
Nederland had economisch belang bij verwijdering van de regering van legerleider Bouterse en daarom er niet voor heeft geschroomd mensenlevens op het spel te zetten.

Kanhai voerde aan dat in talrijke getuigenverklaringen naar voren is gekomen dat zijn cliënt niet in Fort Zeelandia aanwezig was toen de vijftien slachtoffers werden doodgeschoten. Ook is verklaard dat Bouterse niemand heeft geschoten. Hij zegt uit de getuigenverklaringen ook af te leiden dat de vijftien slachtoffers betrokken waren bij acties om de toenmalige regering uit het zadel te wippen. De mannen waren niet met wapens bezig, maar zij waren de bruggenhoofden in Suriname, aldus Kanhai. Er is volgens hem een lijvig dossier waarin wordt aangetoond dat Nederland met ondersteuning van de Verenigde Staten van Amerika bezig was met de planning van een gewapende invasie in Suriname.
[quads id=1]
De advocaat hield de Krijgsraad voor dat strafrecht niet een spel is van verdachtmaking en vermoedens, maar van “serieus en hard bewijs”. Tegen Bouterse bestaat volgens hem geen enkel bewijs. Hij gaf de auditeur-militair een onvoldoende voor het werk dat is afgeleverd. Elgin zou zich niet voldoende hebben verdiept in het onderzoek. Ook de Krijgsraad kreeg een sneer, maar president Cynthia Valstein-Montnor liet dat niet over haar kant gaan. Kanhai merkte op dat het optreden van rechters riekt naar misbruik van bevoegdheden wat betreft het terzijde leggen van de Amnestiewet. Valstein-Montnor riep de advocaat toen tot de orde. Zij gaf aan dat die opmerking haar hamer niet zou passeren, waardoor Kanhai die bewoordingen terugnam.

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.