Video – Opgelet! De besmettelijke ziekte Lepra nog steeds in Suriname

lepra FamilieNieuws Suriname gezondheid

Jammer genoeg is lepra nog niet uitgeroeid, ook niet in Suriname.
[quads id=1]

Tegenwoordig is lepra goed te behandelen

Lepra is tegenwoordig goed te behandelen met een kuur van 6 tot 12 maanden, afhankelijk van de verschijnselen en als er kan worden aangetoond dat je lichaam deze bacteriën zelf kan opruimen. Tegenwoordig kunnen leprapatiënten gewoon doorgaan met hun leven gewoon, dus gewoon thuis blijven wonen en ook normaal doorwerken.

De behandeling is gratis

De behandeling van lepra is gratis en na de eerste behandeling is er infectiegevaar meer voor een ander.
[quads id=1]
Deze informatie geeft de Dienst Dermatologie via het Nationaal Informatie Instituut. Morgen, op de laatste zondag van januari, wordt Wereld Lepra dag herdacht.

Morgen is de herdenkingsdag van lepra

Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij deze eeuwenoude bacteriële infectie die vooral huid en zenuwen op een stille en meestal onopgemerkte wijze aantast.

Lepra is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de leprabacterie en wordt overgebracht door hoesten of niezen. De leprabacterie tast de zenuwen aan, met als gevolg dat er verlammingen kunnen ontstaan en handen en voeten gevoelloos raken.

De persoon kan niet meer voelen

Hierdoor kan iemand niet meer voelen of hij of zij zich verbrand of wondjes oploopt. Grote wonden, infecties, blindheid en ernstige verminkingen zoals klauwhanden of stompvoeten zijn het gevolg.
[quads id=1]

Twee vormen van lepra

Er zijn twee vormen van lepra: bij de ene begint het met vlekken. Bij deze vlekken is er minder gevoel maar het lichaam weet de bacteriën zelf op te ruimen. Bij de andere vorm kan het lichaam de bacteriën niet opruimen en ontstaan er knobbels aan oren en of gezicht, een verstopte of bloedneus.

Het kan jaren duren

De leprabacterie heeft een lange incubatietijd. Dat wil zeggen dat de leprabacterie zich maar één keer in de twee weken deelt, in tegenstelling tot andere bacteriën die zich bijvoorbeeld elke minuut vermenigvuldigen. Hierdoor kan het jaren duren voordat er symptomen ontstaan en een patiënt in de gaten krijgt dat er iets mis kan zijn.

Je kan aanleg hebben voor lepra

De bacterie krijg je pas als je langdurig contact heb met een persoon die drager is van de bacterie en als je zelf ook aanleg hebt voor lepra. Dat is 5% van alle mensen.

Ga naar de huisarts voor extra onderzoek

Laten wij met zijn allen alert blijven voor vlekken waarin je geen pijn of minder tot geen gevoel meer hebt en of knobbeltjes in het gezicht of elders op het lichaam. Zodra je één van deze verschijnselen opmerkt mag jij je aanmelden bij de Dienst Dermatologie of bij de huis arts voor een gratis onderzoek.

Bekijk hier het Het verhaal van Gemima. Zij heeft lepra (buitenland)

Bron: Starnieuws
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.