Video – Sint Stephanusschool te Paramaribo opgeknapt voor SRD 425.000

stephanusschool nieuw kinderen FamilieNieuws Suriname

“Als leerling van de Sint Stephanusschool te Paramaribo voel je je er altijd mee verbonden.
[quads id=1]

Dinsdag was er een groot feest ter gelegenheid van de 70ste jaardag en de oplevering van het gerenoveerd schoolgebouw aan de Mr. E.J. Brumastraat te Paramaribo.

Allerlei verschillende soorten kinderen en leerkrachten

Je had kinderen en leerkrachten van alle etniciteiten. Het was echt een school van en voor de gemeenschap”, vertelde Stanley Raghoebarsing, oud-leerling van de school, gisteren tijdens de viering van het zeventigjarig bestaan. Samen met leerkrachten, oud-leerlingen en de kinderen die nu daar op school zitten werd deze bigi yari feestelijk gevierd.

De school was er slecht aan toe

Van zangoptredens van de kinderen tot een drakendans van de Chinese vereniging, het was allemaal te beleven. Naast de viering is er ook veel aandacht gegeven aan de renovatie. De school verkeerde in heel slechte staat en werd opgeknapt dankzij de renovatiecommissie, die voornamelijk bestaat uit oud-leerlingen, ouders en leerkrachten.
[quads id=1]

Je moet er veilig en prettig onderwijs kunnen volgen

“Ons doel was vooral een omgeving te creëren voor de kinderen waarin zij veilig en prettig onderwijs kunnen volgen en daar is hard aan gewerkt”, zegt commissielid Dennis Brahim. Als oud-leerling voelde hij zich geroepen om zich in te zetten om samen met anderen de school te herstellen: “Wij snappen dat het momenteel niet makkelijk is voor het RKBO (Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs … red.) om geld vrij te maken voor renovatie.

stephanusschool nieuw kinderen FamilieNieuws Suriname
Oud-leerling Henk van Vliet (l) interviewt oud-leerkracht Emile Wijntuin (m) over diens belevenissen op de Sint Stephanusschool. Foto: Jason Leysner

Het geld is er niet voor, maar dat wil niet zeggen dat wij als gemeenschap geen bijdrage kunnen leveren. Ons werk is nog lang niet klaar,” vertelt Brahim.

Veel oud leerlingen hebben herinneringen aan de school

Voor de meeste oud-leerlingen die aanwezig waren bij de viering was het vooral een nostalgisch gevoel: “Ik kan mij nog herinneren hoe we allemaal djoel aan het spelen waren tijdens de pauze. Het waren echt zes leuke jaren uit mijn jeugd,” vertelt Jimmy Bousaid, directeur van de Hakrinbank. Ook Henk van Vliet heeft op de St. Stephanusschool gezeten. “Deze school heeft heel veel prominente figuren mogen vormen, van mediamensen tot directeuren en ministers. Ondanks zoveel jaren voelen wij nog steeds die band met de school.”

De renovatie heeft SRD 425.000 gekost

Voor schoolhoofd Joyce Ghoerahoe was de band duidelijk te merken: “Ik ben heel erg blij met de betrokkenheid en krachten van alle mensen die zich hebben ingezet. Je kon gewoon duidelijk zien dat zij het hebben gedaan met alle liefde voor de school.” De renovatie heeft SRD 425.000 gekost. Een deel van dat bedrag is via fundraising bij elkaar gehaald.
[quads id=1]
stephanusschool nieuw kinderen FamilieNieuws Suriname

Het heeft ongeveer 2 jaar geduurd

Het project, van fondsvorming tot oplevering, heeft twee jaar geduurd. “Het is mooi te zien dat het geld goed is besteed. We zijn blij dat we tenminste 1 procent van onze nettowinst kunnen besteden aan projecten van en voor de gemeenschap zoals de Stephanusschool,” vertelt Steven Alfaisi van de Staatsolie Foundation for Community Development, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de renovatie.

Veel donaties

Daarnaast hebben onder andere de Hakrinbank, Carline en het aannemersbedrijf Edzo bijgedragen. “Naast het renoveren hebben wij ook een onderhoudplan geschreven, omdat we willen dat de school over zeventig jaar nog bestaat. Wij hebben het volste vertrouwen dat de kinderen van nu, zich over zeventig jaar ook zo zullen inzetten voor het behoud van de school,” aldus Brahim.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.