Agressieve honden niet afmaken maar verplaatsen? Wat zou jij doen?

honden afmaken agressief FamilieNieuws Paramaribo Suriname

Hoewel in de wet Dierenwelzijn het doden van dieren niet in zijn geheel wordt verboden, geven personen of instanties die voor deze keuze staan de voorkeur aan een alternatief.
[quads id=1]

Honden met agressief gedrag

Het dier laten inslapen gebeurt in de praktijk niet zomaar. Dierenarts Ricky Resopawiro is eerder benaderd door eigenaren met het verzoek om hun dier vanwege bijvoorbeeld agressief gedrag te laten inslapen.

“Ik adviseer de mensen in dat geval om het dier te verplaatsen naar een andere omgeving.” Hij vindt het belangrijk om na te gaan wat leidt tot het agressief gedrag. De arts stelt dat iemand met een huisdier er in feite normaal mee zou moeten kunnen leven.

Vreselijke wijze door zijn hond aangevallen

Er kunnen echter verstorende factoren optreden zoals in het recente geval waarbij een 82-jarige man op vreselijke wijze door zijn hond is aangevallen. Volgens de wet Dierenwelzijn is het doden van een dier noodzakelijk als het beest een onmiddellijk gevaar vormt voor mens en dier, als het in het belang van het dier is, zoals in geval van ondraaglijk lijden, of nadat de dierenarts of een deskundige de noodzaak daartoe heeft vastgesteld.
[quads id=1]

Het verbod geldt niet altijd

Dit laatste kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn om een einde te maken aan onnodig lijden van het dier en ter bestrijding van besmettelijke dierziekten en plagen in de samenleving. Het verbod geldt niet in het geval van jacht of slacht.

Een andere omgeving kan helpen

Resopawiro zegt dat als een dier gevaarlijk wordt voor zijn omgeving het beter is om het in een andere omgeving onder te brengen. “Maar ook in zijn nieuwe omgeving kan hij een gevaar vormen. Wat doe je dan?” De arts kan in het recente geval op basis van de emoties wel begrijpen waarom besloten is om de dieren te laten inslapen.

honden afmaken agressief FamilieNieuws Paramaribo Suriname

Jammer van de twee andere honden

Dierenactiviste Cynthia Ashruf zegt dat zij zich ‘een lichte’ voorstelling kan maken dat de eigenaar heeft besloten om het dier in de zaak van de seniore man te laten inslapen.
[quads id=1]
“Dan nog had je hem kunnen verplaatsen.” Ze vindt het echter jammer dat de twee andere honden “die er helemaal niets mee te maken hadden” ook zijn afgemaakt en is er niet over te spreken dat de dierenarts daaraan heeft meegewerkt.

Jammer dat het zo moest lopen

Dat het zo is afgelopen voor de slachtoffers betreurt ze ten zeerste.

Gerelateerde verhalen:
Video – Hond die baas dood heeft gebeten is dood. Zoon vertelt verhaal
Man en dochter aangevallen door eigen hond. Man is overleden

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.