Moeder Natasja Kalay Khan-Roep verloor ook haar baby na bacterie op AZP

De pasgeboren zoon van moeder Natasja Kalay Khan-Roep is een van de zes baby’s die zijn overleden op de intensive care afdeling voor baby’s.
[quads id=1]

Ik bescherm het ziekenhuis niet

Zij zijn getroffen door een bacteriële infectie op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). “Ik wil dat dit nooit meer gebeurt, met het ziekenhuis niet en ook niet met al de andere kinderen die vroeg geboren worden,” pleit de moeder. “Ik bescherm het ziekenhuis niet,” benadrukt zij. “Het gaat om de kinderen, dit mag nooit meer gebeuren.”
[quads id=1]

Ze vertelt haar verhaal aan de pers

Op de NICU worden baby’s met een hoog risico opgevangen en verzorgd. Toen de uitbraak begon waren er 22 baby’s op de afdeling, dertien zijn besmet geraakt, voor zes is het fataal geweest. Kalay Khan heeft op de persconferentie die door de directie van AZP is gehouden vrijdag, een deel van haar verhaal verteld. Zij is niet onbekend met de NICU. “Ik heb eerder ook een kindje gekregen,” haalt ze aan. “Dat was bij 26 weken en hij woog 900 gram. Hij is nu zes en doet het goed op school. Dankzij ook de NICU. Dit keer is het anders afgelopen…”

Tweede kindje van de moeder op de afdeling

Logan Ricardo Hugo, het tweede zoontje van Kalay Khan, is op 4 januari geboren. Het was al van te voren vastgesteld dat hij vroeg op de wereld zou komen, geeft ze aan. “De baby is normaal geboren, 30 weken en woog 1605 gram. Hij moest nog ongeveer 400 gram bijkomen. Dan mocht hij naar huis,” vertelt Kalay Khan. “De eerste vijf dagen ging alles goed. Hij is overgeplaatst van de intensive naar de medium care. Toen ging het minder. Hij is op 11 januari overleden.” De eerste baby is op 4 januari fataal getroffen door de infectie. De tweede op 7 januari. Op 11 januari zijn drie baby’s doodgegaan. Op 13 januari heeft de bacterie nog een leven geëist.
[quads id=1]

Dit mag niet meer herhalen

Moeder Kalay Khan merkt op dat deze afdeling heel hard nodig is. Maar dit mag zich nooit meer herhalen, benadrukt ze een paar keren. “We hadden ons zo voorbereid op de baby. We zijn ouder en wijzer en plannen beter. Maar ja, soms gebeuren er dingen in het leven. Ik weet niet of het nonchalance van het ziekenhuis was of niet. We hebben hoe dan ook deze afdeling nodig. Ik heb toevallig twee kindjes gekregen die vroeg zijn geboren, ik heb ze sowieso nodig.”

Wil nog een kindje

Kalay Khan wil nog een kindje. “Hopelijk wordt het derde normaal geboren. Dat mijn kindje niet komt op de NICU. Dat wil niemand. Want het is heel hard om je baby in je handen te zien met al die slangetjes, heel wat medicamenten, volgens mij waren het acht buisjes naar binnen. Dan gaat je baby ook dood…”
De Kalay Khans worden net als de getroffen ouders opgevangen en begeleid door het ziekenhuis. De moeder krijgt ook steun van ’s Lands hospitaal, waar het kind werd geboren en overgeplaatst moest worden naar NICU. Ze houdt zich sterk. “Ik kan niet blijven zitten, ik heb een zoon, een gezin, een bedrijf met 90 mensen. Ik ben er kapot van, ik heb ook mijn dips.”
[quads id=1]

Logan is een week geleden begraven

Logan is op 13 januari begraven. “Vandaag is hij een week begraven. We gaan straks bloemen voor hem brengen,” deelt Kalay Khan aan Starnieuws mee. “Ik ben een erg positief mens. Maar dit is zo hard, weet je. We hebben ons allemaal voorbereid op Logan, niet hierop.” De familie is erg verdrietig. Vader Kalay Khan is ook in een dip maar hij is ook erg boos. “Ik begrijp het,” zegt Natasja. “Hij gaat op zijn manier om met het verlies, ik op de mijne. De andere ouders hebben het ook erg moeilijk. Het is zo moeilijk om iemand de schuld te geven. Hoe is dit gekomen, wie moet verantwoordelijk gesteld worden?”

Klik onderstaande link voor meer informatie:
Video – Nog 7 baby’s besmet met Serratia bacterie in AZP

Geschreven door René Gompers
Bron: Starnieuws
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.