AZP mogelijk aansprakelijk voor overlijden van acht pasgeboren baby’s

baby Paramaribo

Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zou aansprakelijk gesteld kunnen worden voor het overlijden van acht pasgeboren baby’s, zegt een jurist desgevraagd tegen de Ware Tijd.
[quads id=1]

10 dagen 8 baby’s

In ongeveer tien dagen zijn dit jaar in het AZP acht pasgeboren baby’s overleden op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het ziekenhuis.

Grove nalatigheid

Het ziekenhuis zou volgens advocaat Joan Nibte “misschien grove nalatigheid en onzorgvuldigheid” verweten kunnen worden, mochten nabestaanden van de overleden baby’s een juridisch proces aanspannen tegen het ziekenhuis. Mogelijk zou ook het Medisch Tuchtcollege over dit geval een uitspraak kunnen doen indien de case aan het college wordt voorgelegd.
[quads id=1]

Schade vergoed kunnen krijgen

Nibte voegt eraan toe, dat mocht het AZP aansprakelijk worden gesteld voor de sterfgevallen, nabestaanden “hooguit materiële schade, bijvoorbeeld begrafeniskosten etc.” vergoed kunnen krijgen. “Immateriële schade, dus smartengeld, is niet mogelijk in Suriname”, aldus de jurist.

Kwetsbare groep pasgeborenen

Nadat het verhoogde aantal sterfgevallen werd geconstateerd is de afdeling gesloten en een diepgaand onderzoek ingesteld, meldt het AZP. Gebleken is dat een groot deel van de overleden zuigelingen een infectie van een “weinig voorkomende ziekenhuisbacterie” had opgelopen. ”

Infectie met ziekenhuisbacterie

Aangezien het gaat om een heel kwetsbare groep van pasgeborenen, zal de infectie met deze ziekenhuisbacterie hebben bijgedragen aan verslechtering van hun conditie”, stelt het ziekenhuis.
[quads id=1]

Betere overlevingskans te bieden

Op de getroffen afdeling worden baby’s die te vroeg zijn geboren en/of beademd moeten worden verzorgd om ze een betere overlevingskans te bieden. Deze afdeling is, aldus de ziekeninstelling, een zeer specialistische waar pasgeborenen met een hoog risico op overlijden, worden behandeld.

couveuze baby AZP Suriname Paramaribo FamilieNieuws Suriname
Voorbeeldfoto baby in een couveuze
Extra maatregelen getroffen

Het AZP zegt alles op alles te zetten om de dienstverlening op de getroffen unit te normaliseren. Bij alle baby’s die nog op de afdeling waren, zijn extra voorzorgsmaatregelen getroffen.

Eerdere berichten. Klik op de onderstaande link voor meer informatie:
Opname stop Neonatale Intensive Care van het AZP. Teveel dode baby’s!!

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.