Pasgeboren baby’s overleden door infectie vanwege ziekenhuisbacterie?

baby Paramaribo

Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo doet er alles aan om binnen enkele dagen de dienstverlening op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) te normaliseren. Dit zodat de baby’s weer normaal opgevangen kunnen worden.
[quads id=1]

Medium care voor baby’s

De overige afdelingen van het Academic Pediatric Centrum Suriname (de Pediatric Intensive Care Unit (PICU), de Medium Care voor baby’s, de algemene kinderafdeling en de infectie-afdeling) functioneren normaal, deelt het ziekenhuis mee.

Hoog risico op overlijden

De NICU van het AZP is een afdeling die in 2015 is uitgebreid en gemoderniseerd vanwege de behoefte om pasgeborenen die te vroeg zijn geboren (vanaf 27 weken zwangerschapsduur) en/of beademd moeten worden, een betere overlevingskans te bieden.

Vanaf 27 weken zwangerschapsduur

Deze afdeling is een zeer specialistische afdeling waarbij pasgeborenen met een hoog risico op overlijden, worden behandeld. Het gebouw, de medische apparatuur en de opleiding van specialistische verpleegkundigen, zijn toen gefinancierd door de Staatsolie Foundation en de overheid.
[quads id=1]

Biedt dagelijkse zorg

Een team van kinderartsen waaronder een kinderarts met aandachtsgebied neonatologie en een kinderintensivist, arts-assistenten kindergeneeskunde en speciaal getrainde verpleegkundigen, biedt dagelijks zorg aan deze fragiele groep van pasgeborenen die o.a. uit de overige ziekenhuizen in Suriname verwezen worden voor intensieve specialistische zorg. De afdeling beschikt over behandelprotocollen en procedures die de zorg in goede banen moeten leiden.

Kwetsbare groep

Begin dit jaar werd in een kort tijdsbestek een toename geconstateerd van het aantal sterfgevallen. Er werd onmiddellijk een diepgaand onderzoek ingesteld door het team van het Academic Pediatric Center Suriname (APCS), de afdeling infectiepreventie, het microbiologisch laboratorium, de apotheek en de infectiologen, waaruit bleek dat een groot deel van de overleden pasgeborenen, te maken heeft gehad met een infectie door een weinig voorkomende ziekenhuisbacterie.
[quads id=1]

couveuze baby AZP Suriname Paramaribo FamilieNieuws Suriname
Voorbeeldfoto baby in een couveuse

Aangezien het gaat om een heel kwetsbare groep van pasgeborenen, zal de infectie met deze ziekenhuisbacterie hebben bijgedragen aan verslechtering van hun conditie.

Extra voorzorgmaatregelen getroffen

Bij alle pasgeborenen die nog op de afdeling waren, zijn er extra voorzorgsmaatregelen getroffen. De behandelprotocollen en procedures zijn geëvalueerd en waar nodig aangescherpt. De opnames vanuit andere ziekenhuizen zijn beperkt geworden.

Niet elders opgevangen kunnen worden

“Wij benadrukken dat pasgeborenen in nood die NICU-behoevend zijn en niet elders opgevangen kunnen worden, wel opgevangen zullen worden. Er is hiervoor als noodmaatregel een aparte unit ingericht,” zegt het ziekenhuis in een persbericht.
Bron: Starnieuws
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.