Humphrey ‘Ommie’ Omzigtig over de dood van zijn vrouw Sharda

humphrey omzigtig Paramaribo

Je hebt een gelukkig gezinsleven. Huisje, boompje, beestje. Alles compleet. Totdat het noodlot toeslaat en je partner uit je leven wordt gerukt.
[quads id=1]

Ziet er van buiten sterk uit

Dat is Humphrey ‘Ommie’ Omzigtig overkomen. Hij ziet er van buiten sterk uit. Een vrolijke man met krachtige stem die altijd in is voor een grap. Maar van binnen is hij gebroken. “Ik had een heel lieve vrouw. Mijn leven was super. Dat is nu helemaal kapot.”

Een nationale feestdag

Het was een nationale feestdag: 1 mei 2014. Sharda Omzigtig ging samen met hun toen dertienjarige dochter voor een wandeling naar de stad in de buurt van de Waterkant waar haar man werkt. “Ze kwam even naar me toe en we gaven mekaar de gebruikelijke bosi en brasa.” De vrouw besloot om verder te lopen naar Fort Zeelandia. “Ze waren nauwelijks een halfuur vertrokken of ik werd gebeld door mijn dochter. Ze zei: “Papa, auto heeft mama aangereden.” Ik sprong op mijn fiets, maar dacht aan niets ernstigs.”

Onbeschrijfelijk

Terwijl de vrouw samen met haar dochter aan het wandelen was, kwam er vanuit de richting van het restaurant nabij Fort Zeelandia met snelle vaart een auto achteruit die haar met een zware klap omver sloeg. De slag was dusdanig, dat het slachtoffer onder de auto belandde.
[quads id=1]

Van hem en zijn vrouw

Omzigtig heeft naderhand begrepen dat zijn vrouw het meisje nog net heeft kunnen wegduwen. “Wat ik daar zag, was onbeschrijflijk.” Het wordt even stil. Hij staart in het niets en slikt, terwijl hij zijn tranen probeert te bedwingen. “Het laatste wat ze zei was dat ze heel veel pijn had. “Het werd toen al duidelijk dat ze het niet zou overleven.”

Nu, bijna vier jaar later, probeert de weduwnaar troost te vinden. Dat doet hij door af en toe huwelijksfoto’s van hem en zijn echtgenote te bekijken. “Echt een supervrouw was ze”, verzucht hij. De fijne herinneringen verzachten de smart, maar voor een echt troostgevoel rekent hij op verontschuldigingen van de veroorzaakster van de aanrijding. Dat is tot nu toe uitgebleven.

Niet opzettelijk gebeurd

Omzigtig kan begrijpen dat het niet opzettelijk is gebeurd. Wat hem echter stoort, is dat de veroorzaakster het ongeval totaal aan haar auto toeschrijft door te zeggen dat de remmen het niet deden en haar eigen handelen volledig erbuiten houdt. “Zeg tenminste dat het je spijt dat je onoplettend bent geweest. Dat zal niet alleen voor mij, maar ook voor haar verzachtend werken”, zegt hij. “Maar dat doet ze niet en het stuit me tegen de borst. Ik vraag me dan af wat voor mens je bent.”
Moeilijke stap

Ik wens haar geen kwaad toe

Ik wens haar geen kwaad toe, maar dat iemand zich zo onmenselijk opstelt, kan ik niet begrijpen

Wat Ilse B., de veroorzaakster van een andere, ook dodelijke, aanrijding heeft gedaan, is waar Omzigtig als nabestaande eigenlijk ook naar verlangt. De autobestuurster heeft zich vanaf de aanrijding bekommerd om de familie van de overledene. Ze steunt het gezin tot nu toe maandelijks met een financiële bijdrage en zoveel mogelijk waar nodig.
[quads id=1]

Onderwijs in het ziekenhuis

Ook heeft ze ervoor gezorgd dat een jongen die bij het ongeval gewond raakte, in het ziekenhuis onderwijs kreeg. Ze hoorde in eerste instantie vier maanden gevangenisstraf tegen zich eisen, maar door haar humane opstelling kreeg ze een rechterlijk pardon zonder strafoplegging.

Slechts een boete

“Deze mevrouw is pas mens! Zij gedraagt zich als een mens”, stelt Omzigtig. In zijn geval is de veroorzaakster slechts met een boete van SRD 1.500 van de rechter ervan afgekomen. Hij heeft kort daarna in een rechtszaak tegen haar gevorderd op te draaien voor onder meer de begrafeniskosten van zijn vrouw. De rechter heeft in zijn voordeel beslist, maar het geld heeft hij nog niet in handen.

Het gaat niet om geld

Het gaat hem echter niet om het geld. “Wat ik aan waarde heb verloren in mijn vrouw, is met niets te vervangen.” Omzigtig zal pas gerustgesteld zijn, wanneer de tegenpartij oprecht spijt betuigt. “Men ziet mij als nabestaande meer als vijand dan als mens. Ik wens haar geen kwaad toe, maar dat iemand zich zo onmenselijk opstelt, kan ik niet begrijpen.” ◊
[quads id=1]
Dit artikel is verschenen in de bijlage van 8 januari van DWT
Tekst: Meredith Bruce – beeld: Terence Oosterwolde
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.