Video – Regering komt met nieuwe bouwlening. Wordt bouwen makkelijker?

Bouterse Suriname

De regering komt begin dit jaar met een nieuwe bouwlening voor mensen die dringend behoefte hebben aan een eigen huis.
[quads id=1]
Het gaat om een bedrag van maximaal SRD 50.000 tegen een rente van 1 procent per jaar, zei president Desi Bouterse maandagochtend in zijn nieuwjaarsrede.

Veel sociaal leed

Dit jaar komt erveen totaal andere aanpak wat betreft het woningbouwprogramma van de overheid.

“De gebruikelijke overheidswoningbouw gaat naar het oordeel van de regering niet snel genoeg. Drijfsveer voor een nieuwe aanpak is, dat snellere woningbouw geboden is om, aldus het staatshoofd, “de grote en langdurige huisvestingsnood, die veelal gepaard gaat met veel sociaal leed, terug te dringen”.

Die dringend een woning nodig hebben

Bouw-initiatieven vanuit de bevolking zelf zullen al in het begin van dit jaar “een gedurfde en extra financiële prikkel krijgen vanuit het regeringsbeleid. De nieuwe bouwlening zal een looptijd van 15 jaar hebben en de totale bouwprijs van een huis mag maximaal SRD 125.000,- zijn. De regering zal hierover nadere informatie verstrekken. Bouterse zegt dat dit jaar duizend mensen die dringend een woning nodig hebben en willen bouwen, in aanmerking zullen komen.

Dit jaar verhogen

De bouwsector zal volgens hem hierdoor aantrekken en een multiplier effect hebben op de hele economie, daar toeleveringsbedrijven een opleving zullen krijgen, terwijl ook de werkgelegenheid mee zal stijgen. Bouterse kondigde ook maatregelen aan die de lokale houtverwerkingsindustrie “een big push forward” zal geven. Zo zal export van rondhout worden ontmoedigd door de exportheffing voor rondhout vanaf dit jaar te verhogen.

toespraak president Bouterse nieuwjaar 2018 Surinam FamilieNieuws

Dit jaar aanvang gemaakt

“Gezaagd hout zal veel meer dan de afgelopen jaren het geval was beschikbaar worden voor de nationale markt, zodat onder meer de woningbouwmarkt voldoende en tegen betaalbare prijzen voorzien kan worden”, zei de regeringsleider. De opbrengsten van de sterk verhoogde exportheffingen zullen besteed worden voor het uitvoeren van een plan voor versnelde ontwikkeling van de nationale houtindustrie. Deze zal gestoeld zijn op moderne technologie. Hiermee wordt al dit jaar een aanvang gemaakt.
Bekijk hier de hele nieuwjaarstoespraak van de president:

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.