Video – Waarschuwing – Stel het maken van een uitstrijkje niet uit!

baarmoederhals kanker FamilieNieuws Nederland Suriname

Sla nooit een afspraak voor een uitstrijkje over, dat is het advies van een Britse weduwnaar, nadat zijn vrouw is overleden aan baarmoederhalskanker.
[quads id=1]

Overkomt mij niet

Veel vrouwen in Nederland en in Suriname stellen het maken van een uitstrijkje uit. We denken vaak: ik ben jong, zoiets overkomt mij niet.”

De twee heftige foto’s die Elliot van zijn vrouw Donna deelt gaan sinds een week het internet over. Op de ene foto is een gezonde, blije vrouw te zien. Op de andere een sterk vermagerde, kort voor haar dood. Donna overleed een jaar geleden met kerst aan de gevolgen van baarmoederhalskanker, ze was nog maar 32 jaar. Volgens Elliot had haar dood voorkomen kunnen worden als ze regelmatig een uitstrijkje had laten maken.

“Mijn geweldige vrouw stelde haar laatste uitstrijkje uit om een reden die ik me niet eens meer kan herinneren”, schrijft de Britse Elliot in zijn bericht, dat sinds vorige week bijna 40.000 keer is gedeeld. “Ik begrijp dat het niet de meest fijne ervaring is, maar de gevolgen kunnen verstrekkend zijn als je er een mist.”

Helft stelt uitstrijkje uit

[quads id=1]
In Nederland krijgen vrouwen tussen de 30 en 60 jaar elke 5 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Maar vooral in het westen van het land laten slaan veel vrouwen de afspraak over. In de regio midden-west liet in 2016 56 procent binnen dat jaar een uitstrijkje maken. In de regio zuid-west lag de opkomst nog lager, daar liet slechts 54 procent in datzelfde jaar een uitstrijkje maken.

Manon van Buren (34) uit Amsterdam kreeg tranen in haar ogen toen ze het bericht van Elliot las. “Zijn vrouw kreeg op 22 december te horen dat ze baarmoederhalskanker had, ik kreeg dat twee jaar geleden op precies dezelfde datum te horen. Ik was toen 32, deze vrouw was ook 32. Dat komt wel even binnen”, vertelt ze aan Editie NL.

donna Baarmoederhals kanker uitstrijkje FamilieNieuws Nederland
Manon dacht: ‘Mij overkomt dit niet’
‘Overkomt mij niet’

Ook Manon had niet veel haast om een uitstrijkje te laten maken toen ze op haar dertigste een uitnodiging op de mat vond. “Ik heb de brief toen nonchalant in de hoek gegooid, van ‘Oh, dat komt wel een keer’. Het is toch niet echt iets waar je naar uitkijkt, toch een beetje gênant om met je benen wijd bij de huisarts te gaan liggen. Op dat moment dacht ik nog: ik ben jong, zoiets overkomt mij niet.”
[quads id=1]

Hevige bloedingen

Twee jaar later kreeg Manon ineens hevige bloedingen. Na onderzoek bleek ze baarmoederhalskanker te hebben. “Het was een tumor van 14 centimeter, die zat er dus al een tijdje. De kanker was al vergevorderd dus ook met dat uitstrijkje had het niet voorkomen kunnen worden. Maar ik was er veel eerder bij geweest, dat had een hoop ellende gescheeld.”

Veel spijt

Na maanden van chemokuren gaat het inmiddels weer beter met Manon. Ze realiseert zich dat ze geluk heeft gehad. “Later, toen ik ging verhuizen, kwam ik die brief van het bevolkingsonderzoek weer tegen. Ik zat toen midden in mijn chemokuur. Ik zat huilend met de brief op de grond. Had ik het het maar gewoon gedaan, dacht ik toen.”

Ze hoopt dan ook dat haar verhaal en dat van de Britse Donna anderen wakker schudt. “Ik verplicht nu ook al mijn vriendinnen om altijd gewoon dat uitstrijkje te laten maken. En die boodschap wil ik aan alle vrouwen meegeven. Ik dacht ook dat het allemaal wel mee zou vallen, en achteraf heb ik er zo veel spijt van dat ik het niet gewoon even heb laten doen.”

Lees hieronder het bericht van Elliot over zijn vrouw Donna. Foto kan zeer schokkend overkomen. Maar het leven is nu eenmaal zo. Helaas.

Bekijk hier de video:

Bron: RTL
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.