Video – Fly-Su eigenaresse, Gaby del Prado, en gezin worden bedreigd

reisbureau Nederland Suriname vakantie FamilieNieuws
Kregen geen ticket

Het reisbureau Fly-Su aan de Bijlmerdreef in Zuidoost is woensdag failliet verklaard. Ongeveer zestig gedupeerden hadden daar een vlucht naar Suriname geboekt, maar kregen geen ticket.
[quads id=1]

Betalingsachterstanden zijn het probleem

Eigenaresse Gaby del Prado verdedigt zichzelf bij AT5: ‘Ik ben geen oplichter en heb geen neptickets verkocht.’ Betalingsachterstanden van Fly-Su zijn het probleem, vermoedt de curator die gisteren door de rechtbank is aangesteld en nu onderzoek gaat doen. Als klein reisbureau is Fly-Su afhankelijk van een reisagent die is aangesloten bij een vliegtuigmaatschappij. Die mag de vliegtickets die zij verkoopt daadwerkelijk reserveren en uitprinten.

Werkte al jaren op deze manier

De eigenaresse werkte al jaren op deze manier, vertelt ze, maar heeft privé een moeilijke periode achter de rug. ‘Ik was daardoor te laat met mijn administratie. Begin december zei mijn tussenpersoon opeens dat hij geen nieuwe tickets meer voor mij wilde printen. Mijn openstaande bedrag was te hoog geworden. Ik zakte door de grond.’

Bedreigd door klanten

Haar hele leven staat nu op z’n kop, vertelt ze. ‘Ik en mijn gezin worden bedreigd door klanten, mijn deur is ingetrapt en mijn zoon is een week niet naar school geweest omdat dat niet veilig was.’ De eigenaresse snapt dat haar klanten boos zijn. ‘Ongeveer zestig mensen zijn gedupeerd. Als ik het geld had, had ik het teruggegeven of hun ticket betaald.’
[quads id=1]

Handgeschreven briefje

Steeds meer gedupeerden van Fly-Su melden zich bij belangenorganisatie ReisRecht, die de zaak ook aan het uitzoeken is. Gedupeerden kregen door dat ze een probleem hadden toen in de etalage van het reisbureau opeens een handgeschreven briefje hing met de boodschap dat het faillissement was aangevraagd.

Vanwege haar veiligheid

De deur bleef vanwege haar veiligheid gesloten, zegt Del Prado daarover. Boze klanten van Fly-Su gingen toen verhaal halen bij het huis van de eigenaresse. Ze voelden zich opgelicht. Volgens hen nam het reisbureau de dagen ervoor nog gewoon geld aan voor tickets naar Suriname.

Opvallend veel annuleringen

Een woordvoerder van Fly Partner, de tussenpersoon waarbij Del Prado de tickets reserveerde, vertelt de andere kant van het verhaal. ‘Gaby begon heel veel ticketopdrachten te sturen, voor duizenden euro’s bij elkaar. Tegelijkertijd wilde ze veel vluchten annuleren. Dat leek ons niet normaal. Daarom hebben we in overleg met airline SLM besloten geen annuleringen van haar meer toe te staan.’ Fly Partner denkt dat Del Prado met het geld dat ze terugkreeg voor de annuleringen weer nieuwe tickets inkocht en zo haar bedrijf in leven probeerde te houden.

reisbureau Nederland Suriname vakantie FamilieNieuws

De curator roept gedupeerden op zich te melden. Zij kunnen dat doen door zich aan te melden op Crediteurenlijst.nl. Daarna worden ze automatisch op de hoogte gehouden van het faillissement.

Ook ReisRecht adviseert mensen zich bij de curator te melden. Marinus Hoorntje van ReisRecht vraagt zich nog wel af wat precies de rol is geweest van Fly Partner. ‘Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam agent mag worden verwacht dat hij zijn samenwerking met subagenten zo heeft georganiseerd dat de consument daar nooit de dupe van kan worden. Dit is nu kennelijk wel gebeurd.’

SLM raadt zo tickets kopen af

Denny van Ommeren, manager van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), zei eerder tegen AT5 dat hij het afraadt tickets voor vluchten van SLM te kopen bij ‘dit soort B-agenten’ als Fly-Su. Fly-Su verkocht tickets door van een officiële reisagent van SLM.

Niet iedereen is boos op haar. Bekijk het nummer dat een tevreden klant ooit voor mevrouw Del Prado heeft gemaakt: Fy-Su is niet duur!

Gerelateerde berichten:
–Video – Gedupeerde Surinaams reisbureau ‘Fly-Su’ willen ticketgeld terug.
–Video – Hoe is het afgelopen met gedupeerden reisbureau Elegant Travel?

Bron: AT5
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.