Kinderen kunnen niet ingeënt worden tegen polio door tekort

tekort Suriname vaccin FamilieNieuws
Niet ingeënt worden

Bij een aantal poliklinieken van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en een aantal particuliere artsen kunnen kinderen al langer dan twee weken niet ingeënt worden met het IPV-vaccin tegen polio.
[quads id=1]
De krant verneemt van de RGD dat het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) nog geen vaccins heeft geleverd. Daarom worden de afspraken voor inenting uitgesteld. Zodra er weer een voorraad is zullen de ouders opgeroepen worden zich met hun kinderen te melden.

Het kind dood gaan

Bij poli Welgelegen werd de ouders, die hun kinderen brachten voor de eerste twee prikjes, waaronder IPV, gevraagd over vier weken terug te komen. De distributie van verschillende vaccins aan poliklinieken geschiedt door het BOG. Polio, ook bekend als kinderverlamming is een maag-darminfectie waarbij het virus kan doordringen tot het zenuwstelsel met als gevolg ernstige verlammingsverschijnselen. In het ergste geval kan het kind dood gaan.

Bij buurland geleend

Ongeveer vier maanden geleden was er al een tekort aan vaccins voor zuigelingen. Het ging toen om onder andere het Pentavalent-1-vaccin voor zuigelingen van twee tot vier maanden en het Pentavalent-2- en orale poliovaccin voor baby’s van vier tot zes maanden. Zuigelingen moeten na twee maanden hun eerste Pentavalent prikje krijgen. Het ministerie van Volksgezondheid had als noodmaatregel vaccins bij buurland Guyana geleend, terwijl er een spoedbestelling was geplaatst bij de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie.
[quads id=1]
tekort Suriname vaccin FamilieNieuws

Ter bescherming van de rest

De vaccinatie van zuigelingen is noodzakelijk om uitbraak van ernstige kinderziekten zoals kinkhoest en polio te voorkomen. Het komt wel voor dat kinderen niet volgens schema gevaccineerd zijn. Deze groep moet zo klein mogelijk worden gehouden ter bescherming van de rest.

Wat is polio? Een gevreesde kinderziekte:

Bekijk hier de video van een jongetje die een zeldzame aandoening van Polio kreeg:

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.