Video – Viroen Soebedar zorgt zelf voor zijn zieke moeder. Zou jij dat ook doen?

zorg mantelzorg Nederland Suriname Hindoestaans FamilieNieuws

Van de Marokkaanse, Turkse, Antilliaanse en Surinaamse Nederlanders vindt 84 procent (!) dat mensen voor hun familie moeten zorgen. Zoals Viroen Soebedar (23)
[quads id=1]

Student bedrijfskunde

Viroen is student Bedrijfskunde. Hij houdt van sporten. Van uitgaan met vrienden. En van voetbal. PSV is zijn favoriete club.

Zo op het eerste gezicht is Viroen een heel gewone student. Maar niets is minder waar. Een reeks herseninfarcten van zijn moeder zette een dikke streep door zijn onbezorgde bestaan. Het eerste infarct trof zijn moeder Sardha in 2011, rap gevolgd door nog twee beroertes. Zware incidenten met grote schade, die bovendien Sardha’s diabetes en nierziekte verergerden.

Zorg voor zijn moeder

Viroen combineert zijn studie Bedrijfskunde met de zorg voor zijn moeder. Thuis, tot dat vorige zomer na nóg een verwoestende bloeding in Sardha’s hersenstam niet langer kon. Nu zijn moeder op de somatische afdeling woont van een verpleeghuis in Diemen, laat Viroen nog steeds geen dag verstek gaan.

In onze familie werkt het zo

‘Ik weet niet of het nou echt typisch Hindoestaans of Surinaams is, maar ik vind het volkomen normaal dat ik voor mijn moeder zorg. Zij heeft mij immers het leven geschonken. In onze familie werkt het net zo. Het is vanzelfsprekend dat we voor elkaar zorgen.

Moeilijkste beslissing ooit

Zo kon mijn moeder lang thuis blijven wonen en hebben we voor haar gezorgd op de manier die voor haar het beste werkte. Mijn moeder vond dat zó fijn, ze is een echt familiemens. Heel verdrietig dat mijn vader en ik afgelopen zomer moesten besluiten dat het thuis niet meer ging. Dat was serieus de moeilijkste beslissing ooit.’
[quads id=1]

Moet ook aan mezelf denken

Op eigen wijze zorgen: wat betekent dat nu voor jou?
‘Onze familieleden staan klaar als dat nodig is, maar inmiddels nemen mijn vader en ik de zorg voor mijn moeder grotendeels op ons. We verdelen de taken zo veel mogelijk, ook omdat mijn vader wisselende diensten heeft. Elke dag staat in het teken van mijn moeder. Niet de héle dag, wel elke dag. De zorg voor haar staat voorop. Daardoor moet ik vaak keuzes maken: of sporten, of studeren. Ik heb een jaar studievertraging opgelopen. Geen drama, hoor. Ik moet ook aan mezelf denken, tijd voor mezelf is belangrijk. Alleen maar dingen doen die moeten, dat werkt op de langere termijn niet.’

Viroen is ambassadeur voor Jonge Mantelzorgers. Hij blogt, vlogt en deelt nieuws op Facebook.

Dit is een verkorte versie van het artikel Viroen laat geen dag verstek gaan uit Magazine Mantelzorger voorjaar 2017
[quads id=1]
Op zijn Facebook pagina deelt Viroen regelmatig een update. Zo kunnen anderen meekijken en zien hoe de zorg van zijn moeder eruit ziet:

Bekijk hier de video’s:

Bekijk ook een interview met Viroen met AT5:

Bron: mezzo.nl
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.