Nederlandse minister wil paspoort intrekken van veroordeelde terroristen

terrorist Suriname

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil het Nederlanderschap intrekken van twee mannen die zijn veroordeeld voor terroristische misdrijven. Het is de tweede keer dat dat wordt gedaan na een veroordeling.
[quads id=1]

Nederlanderschap ingetrokken

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt berichtgeving daarover door De Telegraaf. Het gaat om twee broers die volgens de krant in Nederland zijn. Ze kunnen de beslissing nog aanvechten bij de rechter. Het totaal aantal terroristen van wie het Nederlanderschap is of wordt ingetrokken staat nu op zeven.

Nieuwe wet

In september besloot toenmalig minister Stef Blok de nationaliteit van vier mannen in te trekken die zich in het buitenland hadden aangesloten bij een terreurorganisatie. Dat was de eerste keer op basis van een wet die in maart is aangenomen, die het mogelijk maakt het Nederlanderschap desnoods zonder veroordeling in te trekken bij gevaar voor de veiligheid.

De twee broers verliezen hun nationaliteit als het aan Grapperhaus ligt op basis van de oude regels, waarvoor wel een veroordeling noodzakelijk is. Ook Blok maakte hier al een keer gebruik van. Ook toen was de veroordeelde in Nederland.

Eerste keer voor Grapperhaus

Het is voor het eerst dat Grapperhaus zelf besluit het Nederlanderschap in te trekken van iemand die is veroordeeld voor een terroristisch misdrijf. Voordat hij aantrad als minister sprak hij zich uit tegen het afpakken van het staatsburgerschap van jihadisten die zich in het buitenland bij een terreurgroep hebben aangesloten.
[quads id=1]

terrorist Nederland FamilieNieuws
Voorbeeldfoto terrorist

De minister heeft daarna bij herhaling gezegd dat hij zich in zijn nieuwe rol gewoon achter het beleid schaart.

Bron: RTL Nieuws / ANP

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.