Kinderen krijgen slechtere ogen door het kijken naar schermpjes

ogen telefoon dokter Nederland Suriname FamilieNieuws

HOOGLERAAR: KINDEREN KRIJGEN STEEDS SLECHTERE OGEN DOOR HET KIJKEN NAAR EEN SCHERM
[quads id=1]

Boosdoener is duidelijk

Nog voor het eind van dit jaar komt hoogleraar Caroline Klaver met een document vol tips voor scholen om kinderen te behoeden voor bijziendheid. Al jaren stijgt het aantal kinderen dat ver weg niet meer scherp ziet, en die bijzienden hebben later een grotere kans om slechtziend te worden. De boosdoener is duidelijk, zegt oogheelkundige Klaver van het Erasmus MC: de vele schermpjes waar kinderen naar staren, en het feit dat ze minder vaak buiten komen.

Minder vaak buitem

In Europa is de helft van alle twintigers bijziend, en dat aantal stijgt. Bijzienden hebben ovalere, langgerektere ogen door het vele kijken naar voorwerpen die dichtbij staan – zoals een smartphone. De ooglens moet zich dan inspannen om het licht scherp op het netvlies te krijgen. Staar je in de verte, de horizon in, dan kan de ooglens zich weer ontspannen. Maar de kinderen van tegenwoordig komen minder vaak buiten, ziet Klaver.

Pas de laatste tien jaar beginnen oogartsen te snappen dat je gedrag wel degelijk van invloed is op bijziendheid.
Na het twintigste jaar stopt het ovaler worden van het oog, de brilsterkte hoeft daarna niet veel meer aangepast. “In de kindertijd is dus een wereld te winnen”, zegt Klaver.

Elke twintig minuten pauze

[quads id=1]
Leerkrachten en ouders moeten zich volgens haar aan een simpele vuistregel houden: als kinderen twintig minuten naar een scherm hebben gekeken, dienen ze twintig seconden pauze te houden. En ze moeten minimaal twee uur per dag naar buiten.

ogen telefoon dokter Nederland Suriname FamilieNieuws

Zonder dit soort maatregelen dreigt bijziendheid de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid te worden, zei Klaver vandaag in NRC. Lichtgevoelige oogcellen verdwijnen bij bijzienden sneller met het ouder worden, in sommige gevallen laat het netvlies los aan de binnenzijde van het oog.

Alleen in de zomer

Het ontbrak nog aan harde cijfers om de problemen een gezicht te geven. Klaver volgt daarom een groep dertienjarige kinderen al hun hele leven om daar verandering in te brengen. Hun ogen onderzoekt ze, maar ook vraagt ze naar hun telefoon en game-gedrag. Hoe vaak ze buiten komen ziet ze aan hun bloedwaarden, waar de hoeveelheid vitamine D weggeeft hoeveel zonlicht ze zagen. “Het blijkt dat kinderen nog maar een kwart van het jaar genoeg de deur uit gaan, alleen in de zomer.” Dat is dus een punt voor in het waarschuwingsdocument dat ze opstelt voor scholen.

Oost-Azië erger

De problemen zijn volgens haar lang ontkend. “Ga maar naar de opticien, werd dan gezegd. Alsof het een niet te voorkomen aandoening is.” Pas de laatste tien jaar beginnen oogartsen te snappen dat je gedrag wel degelijk van invloed is op bijziendheid.

In Oost-Azië zijn de problemen veel groter dan in Europa. Daar is in grote steden negen op de tien twintigers bijziend.

Peuters en kleuters zitten vaak voor een scherm. Het kijkgedrag van hun ouders heeft daar veel invloed op.
Bron: Worldnews.net
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.