Met de trein naar Frans-Guyana, Guyana, Brazilië en Venezuela etc?

trein Suriname China FamilieNieuws

China zou graag sneltreinverbindingen in Suriname willen aanleggen die aansluiten op de landen om ons heen.

Voor zijn economische expansie wil China vanuit het One Belt One Road Initiative (Obor) ook in Zuid-Amerika weg- en zeeverbindingen aanleggen.

Door de toekomstige treinverbindingen “van noord tot zuid en van oost tot west” wordt Suriname volledig meegenomen in de ontwikkeling van Zuid-Amerika, zegt professor Jiang Shixue, hoofd van het Centrum voor Latijns-Amerikaanse Studies van de Universiteit van Shanghai. Er moeten treinen gaan rijden tussen Suriname, Frans-Guyana, Guyana, Brazilië en Venezuela – “en verder richting de rest van Centraal-Amerika”.

Regionale integratie

De hoogleraar sprak donderdag tijdens een seminar over de relatie tussen China en Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, met de nadruk op de Obor-plannen. Dit mega-infrastructurele project zal leiden tot werkgelegenheid, bedrijvigheid voor toeleveranciers en regionale integratie.

Overheid opschonen

“Op zich een goed voornemen”, zegt Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname. Maar hij bekijkt de zaak ook kritisch: “Suriname heeft momenteel geen ruimte meer om de grote leningen te sluiten die nodig zullen zijn om een dergelijk project uit te voeren. Wat wij nu nodig hebben, is de begroting van de overheid opschonen. Daarna moeten wij als land nagaan hoe wij onze productiviteit per direct kunnen verhogen.”

Statistieken van de Centrale Bank van Suriname wijzen uit dat er jaarlijks tussen twintig en dertig miljoen US dollar aan investeringen uit China in Suriname worden gedaan, volgens Ramautarsing “voornamelijk in de handel”. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei tijdens het seminar dat Suriname openstaat voor investeringen in diverse productiesectoren, van landbouw tot mijnbouw.

trein Suriname China FamilieNieuws
Professor Jiang Shixue, hoofd van het Centrum voor Latijns-Amerikaanse Studies van de Universiteit van Shanghai.