In memoriam – 8 december moorden. 35 jaar geleden

8 december Bouterse moorden FamilieNieuws Suriname herdenking

Vandaag is het precies 35 jaar geleden dat vijftien critici van het toenmalige militaire bewind werden gemarteld en vermoord in fort Zeelandia.
[quads id=1]

Vandaag gedenken wij de 8 december moorden:

John Baboeram (31)

Bram Behr (31)

Cyrill Daal (46)

Kenneth Gonçalves (42),

Eddy Hoost (48)

André Kamperveen (58)

Gerard Leckie (39)

Sugrim Oemrawsingh (42)

Lesley Rahman (28)

Surendre Rambocus (29)

Harold Riedewald (49)

Jiwansingh Sheombar (25)

Jozef Slagveer (42)

Robby Sohansingh (37)

Frank Wijngaarde (43)

Kathedrale Basiliek

De Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV) heeft ervoor gekozen om de herdenkingsdienst deze keer te houden in de Kathedrale Basiliek St Petrus en Paulus. Hier kunnen meer mensen opgevangen worden dan in de Alfonsuskerk waar de dienst de laatste jaren is gehouden.

Pleidooien van de advocaten

OGV-voorzitter Betty Goede zegt aan Starnieuws dat 35 jaar familieleden zoeken naar gerechtigheid. Op 30 november was het ook precies tien jaar geleden dat het strafproces is begonnen. Zij verwacht dat het nog enige tijd zal duren voordat de Krijgsraad het vonnis zal vellen. De auditeur-militair heeft tegen diverse verdachten 20 jaar cel geëist. In januari beginnen de pleidooien van de advocaten.

Herdenkingsdienst

Goede zegt dat de OGV geen mensen uitnodigt voor het bijwonen van de herdenkingsdienst. De kerk staat open voor eenieder. “Maar als je de leider van de katholieke kerk ‘immoreel’ noemt, hoe kom je dan in zijn kerk?” vraagt ze zich af. Het Comité van Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld heeft aangekondigd de herdenkingsdienst te zullen bezoeken.
[quads id=1]

Dienst bij te wonen

De OGV-voorzitter merkt op dat bepaalde functionarissen, zoals ex-president Ronald Venetiaan en diplomaten, die de dienst willen bijwonen doorgaans contact maakten met de OGV. Er wordt dan rekening gehouden met het protocol. “Maar wij nodigen niemand uit om de dienst bij te wonen,” benadrukt Goede.

8 december Bouterse moorden FamilieNieuws Suriname herdenking

Intussen is het ook traditie geworden dat Stichting 8 december 1982 eerder op de dag (12.00 uur) een bloemenhulde houdt bij Bastion Veere in Fort Zeelandia, waar de mannen werden doodgeschoten.

Gerelateerde berichten
–Bekendmaking: Wilt u het 8 december strafproces bijwonen?
8 december proces gaat door!

Bron: Starnieuws
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.