Zwaardere regenbuien op komst

weer regen Suriname FamilieNieuws

Voor de komende dagen en de rest van de kleine regentijd bestaat de mogelijkheid dat er zwaardere regenbuien dan normaal zullen voorkomen.
[quads id=1]

Verstoringen in het weer

Truus Warsodikromo van de Meteorologische dienst zegt dat dit geen vreemd verschijnsel is. Momenteel bevindt de intertropische convergentiezone zich boven Suriname en dat kan voor verstoringen in het weer zorgen. Dit uit zich vooral door zware neerslag in het kustgebied.
[quads id=1]
“Het is niet extreem, maar best veel regen vergeleken met wat er normaal valt in de kleine regentijd.” Warsodikromo zegt dat de afgelopen vijf tot zes jaar veranderingen zijn opgetreden in de atmosfeer boven Suriname. “Het kan zijn dat het intensiever regent dan normaal.

Van gebied tot gebied

Niet omdat het kleine regentijd is kan het niet veel of hard regenen.” Het feit dat de meteodienst op bepaalde plaatsen in het land geen regenmeters heeft, maakt dat er niet over alle gebieden exact aangegeven kan worden wat het verschil van gebied tot gebied is.

Na zware regenval

Ook de invloeden van het weer verschijnsel La Nina spelen volgens Warsodikromo een rol bij de verstoringen in het weer. Ze zegt dat de voorzorgsmaatregelen die de overheid kan treffen om overstromingen te voorkomen al bekend zijn en dat de organisatie regelmatig gegevens verschaft aan het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie. “De ontwatering is belangrijk. Als de ontwatering goed is, blijft het water na zware neerslag niet lang zitten en we moeten daarop blijven letten.”

Letten op het weer

Warsodikromo zegt dat wateroverlast die de gemeenschap twee jaar geleden ervoer, zich kan herhalen doordat de kleine regentijd kan overgaan in de grote regentijd. “Maar daarvan is er nog geen sprake. De seizoens-indelingen zijn niet veranderd, maar de toegenomen intensiteit van neerslag en rukwinden zullen we wel merken.” Mensen kunnen zich hierop voorbereiden door op het internet informatie te zoeken.
[quads id=1]
Weer regen FamilieNieuws Suriname

“Wij geven aan alle internationale organisaties informatie door. Wij moeten in Suriname meer gaan letten op het weer, want er komen veranderingen en wij moeten op de hoogte willen blijven als gemeenschap.”

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.