Banken stoppen leningen aan de overheid

banken Suriname

De commerciële banken hebben individueel besloten voorlopig geen leningen meer te verstrekken aan de overheid. Het risico dat ze hun geld niet zullen terugkrijgen, is de afgelopen periode alsmaar groter geworden, verneemt de Ware Tijd (dWT) uit bankierskringen.
[quads id=1]

Zeer zorgelijk

“De ontwikkelingen zijn zeer zorgelijk. Wij gaan geen cent meer lenen aan de Staat. Het risico van non-payment is nu levensgroot en dat vinden alle banken”, wordt de redactie voorgehouden. De banken vinden de financiële positie van de overheid “zeer zorgelijk”.

Leningen bank FamilieNieuws Suriname

De Staat heeft dit jaar gemiddeld SRD 100 miljoen per maand bij Surinaamse banken geleend. Het effect hiervan is hetzelfde als monetaire financiering, met als gevolg toenemende risico van inflatie en wisselkoersdepreciatie.

We komen er wel uit

Minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, zegt desgevraagd niet op de hoogte te zijn van het besluit van de banken. “Ik weet het niet. Ik moet dat officieel horen”, antwoordt hij op vragen van dWT. Leningen via commerciële banken zijn geen monetaire financiering, aldus de bewindsman. “Dat moeten we eerst officieel vernemen. Maar onderschat de veerkracht van een regering niet. We komen er wel uit”, antwoordt hij op de vraag hoe de regering uitgaven zal financieren als de geldkraan via de commerciële banken dicht gaat.
[quads id=1]

Heel laat uitbetaald

Het besluit om geen geld meer te lenen aan de overheid is niet binnen de Surinaamse Bankiersvereniging genomen. De banken hebben individueel hun positie bepaald. De afgelopen maanden werd duidelijk dat de financiële positie van de Staat veel slechter is dan de regering de samenleving wil doen geloven. Al twee maanden zijn onderstanden voor gepensioneerde landsdienaren heel laat uitbetaald.

Ook zijn brandstofleveringen aan dorpen in het binnenland gestopt wegens geldgebrek, en konden ziekenhuizen alsook de Regionale Gezondheidsdienst niet tijdig over betalingen en subsidies beschikken. Daarnaast werd bekend dat de overheid inhoudingen op het salaris van ambtenaren voor het aflossen van schulden bij crediteuren en banken al enkele maanden niet had overgemaakt. Deze ontwikkeling wijt Hoefdraad aan de bureaucratische rompslomp bij de overheid.
[quads id=1]

Gerelateerde berichten:
–Niets aan de hand met DSB bank
–Bekendmaking – Minder dan SRD 50 pinnen niet meer mogelijk bij DSB!!

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.