Gevangenen kunnen extra betalen voor luxe in hun cel

Gedetineerden van de Centrale Penitentiaire Inrichting Santo Boma (CPI), de enige inrichting in Suriname waarbij gedetineerden alleen in hun cellen mogen verblijven, komen ook nog in aanmerking voor extra privileges.
[quads id=1]

Maandelijks extra kosten

Indien een gedetineerde een televisie in zijn/haar kamer wil, of andere apparatuur zoals een kookplaat, een waterkoker, radio, ventilator of een playstation, moet hij maandelijks extra kosten betalen voor deze voorzieningen. De gedetineerden betalen bijvoorbeeld voor televisie voor een maand SRD 35.

Eigen televisie

In gesprek met Dagblad Suriname zegt de directeur van de inrichting, Otmar Ling, dat de kosten per 1 november zijn aangepast. Dit, vanwege het feit dat de bewoners onverantwoord omgingen met het gebruik van elektrische apparatuur. Het is nu al bijkans twee jaren dat gedetineerden in de gelegenheid worden gesteld om hun eigen televisie en andere apparatuur van huis mee te nemen.

De familie draait dan maandelijks op voor de gemaakte kosten. Deze gelden worden gebruikt voor de instelling, zegt Ling. Dit is een regeling die al jaren gaande is en past in het kader van de verzelfstandiging van de inrichting. Gedetineerden hebben recht op elektriciteit, met name verlichting.
[quads id=1]

Toestemming vragen

Hiervoor hoeven zij niet betalen, maar voor de extra privileges wel. “Als zij toestemming vragen en krijgen om extra privileges, extra elektriciteitsapparaten, dan krijgen zij dit wel, maar het gaat niet ten laste van de overheid. Het is duidelijk dat de familie de kosten maandelijks moet ophoesten. Dus zij hebben de keuze en het is bovenal geen verplichting om gebruik te maken van de extra voorzieningen.”

Deze regeling is internationaal in gebruik, benadrukte Ling. De gedetineerden worden vanwege de situatie in de gelegenheid gesteld om zelf te koken. Dit geld wordt gestopt in de exploitatiekosten van de inrichting. Toen Ling binnen deze afdeling als directeur werd aangesteld, waren deze extra privileges ten laste van de staat.

Hij heeft toen een onderhoud gehad met het diensthoofd en er werd gestart met een tarief van SRD 10 per maand. Per 1 november zijn de kosten aangepast vanwege de hoge stroomrekeningen en het onverantwoord gebruik maken van elektriciteit.+
[quads id=1]

Gerelateerde berichten:
–Ex-gevangene vertelt over vreselijke mishandeling door de gevangenbewaarders
–Grote groep gevaarlijke gevangenen bijna ontsnapt uit Santo Boma

Voorbeeldfoto: Gevangene kijkende naar televisie
Geschreven door Saskia Bandhan
Bron: DBS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.