19-jarige leerling bijna op school bevallen

stiefvader Suriname

Een negentienjarige leerling van het Schakel Middelbaar Onderwijs (SMO) is dinsdag, met wat waarschijnlijk bevallingsweeën waren, naar het ziekenhuis vervoerd. De leerling klaagde over hevige buikkrampen en zou door medeleerlingen op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis gebracht worden.
[quads id=1]
Maar de directeur van de school, Denise Jaliens, schakelde een ambulance in. Ze zegt hiermee conform het zwangerschapsprotocol van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur te hebben gehandeld.

Toen de school in oktober begon, moesten alle zwangere jongedames zich bij de directeur aanmelden. Zes leerlingen hebben dat gedaan. Jaliens zegt dat de negentienjarige jongedame flink was en nooit eerder klachten heeft gehad. Ze deed normaal mee aan de gymlessen en dat was dinsdag ook het geval. Rond twaalf uur klaagde zij van hevige pijnen. Ze is voor december uitgerekend.

Deze week zou ze volgens het beleid van ‘zes weken voor en zes weken na de bevalling’ voor het laatst op school zijn. De overige lotgenoten zijn uitgerekend voor januari en februari. Zij mogen van de schoolleiding na de kerstvakantie voorlopig niet terug op school. Als het lukt mogen ze nog meedoen aan de herkansing, anders moeten ze het schooljaar overdoen omdat het SMO gebruik maakt van een modulair systeem. Dat wil zeggen dat een bepaald vak in een bepaalde periode wordt afgewerkt.
[quads id=1]
Er is vanaf het vorige schooljaar voor de vos-scholen per ministeriële beschikking een zwangerschapsprotocol vastgesteld. Hiermee wil het ministerie zorgen voor regulering op middelbare scholen en voorkomen dat schooldirecteuren eigen beslissingen nemen. Als de repetities in de cruciale periode van de zwangerschap vallen mag de student alleen onder begeleiding van een vertrouwenspersoon eraan deelnemen.

Het weren van een zwangere op school is tegen artikel 9 van het Belém Do Pará Verdrag dat in 2002 door Suriname is geratificeerd. De conventie ziet het onthouden van onderwijs aan zwangere studenten als een ernstige schending van de rechten van de vrouw.

Gerelateerde verhalen:
–Redactie: Hoogzwangere Arantxa Seedorf één na best geslaagde van de AMS
–Anoniem: Help! Ik ben 18 en zwanger. Wat moet ik doen?

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.