Jongens blijven weg van internaat na zelfmoord directeur Frank van Cooten

De zelfdoding van directeur Frank van Cooten van Zaailand Internaat in juli heeft nog altijd impact op het aantal inschrijvingen. Thans wonen daar slechts 25 jongens, van wie 21 nieuwelingen. Direct na het tragisch overlijden van de directeur hebben de jongens massaal het opvangcentrum verlaten, omdat het voorval niet zou stroken met hun cultuur.
[quads id=1]

Dood van de directeur

Op dat moment woonden er zeventig schoolgaande jongens. “De dood van de directeur heeft invloed op de inschrijvingen gehad. De jongens zijn bang om er te blijven”, zegt Conchita Simons tegen de Ware Tijd. Zij heeft nu de leiding bij het internaat en hoopt op betere tijden. “De gebeurtenis ligt nog vers in het geheugen van de mensen, maar naarmate de tijd verstrijkt zal dat veranderen”, zegt Simons.

Foto: Actionnieuws Suriname
Achterstallige betaling

Hoewel ze onderkent dat de dood van de directeur een rol heeft gespeeld bij de terugval van het aantal jongens, houdt ze er rekening mee dat ook beleidsveranderingen een rol kunnen spelen. Vroeger mochten de jongens de verblijfskosten per maand betalen, maar nu moet dat per kwartaal. Hiertoe is besloten wegens achterstallige betaling.

Ook worden niet langer leerlingen van vos-scholen toegelaten; maar alleen voj-scholieren.”Wij vingen geen middelbare scholieren op, maar het vos-internaat aan de Jagernath Lachmonstraat was al vol, waardoor een aantal jongeren hier waren” zegt Simons. De financiële bijdrage van de jongens helpt volgens haar om het internaat draaiende te houden.

Geen kwaad hebben gedaan

Simons stelt dat vooral de oudere jongens de directeur niet lustten. Faraiton Finisie en Jesaja Djoe, beiden van de Technische School, zijn twee van de vier pupillen die zich weer hebben aangemeld bij het internaat. Ze zeggen beiden dat zij de directeur geen kwaad hebben gedaan en dat er daarom niets is om bang voor te zijn.
[quads id=1]
Finisie is van het dorp Jaw Jaw in het Boven-Surinamegebied. “Ik ben naar Paramaribo gekomen voor studie, om hierdoor iets goed te worden in de maatschappij en ben niet gekomen om me met geesten bezig te houden.” Ook voor Djoe uit Moengo is het afronden van de school erg belangrijk. “Ik ben hier om mijn school af te maken. Dat is belangrijker dan andere dingen.” Djoe is tweedejaars. Hij vindt dat de andere jongens zomaar zijn vertrokken.

Gerelateerde berichten:
–Directeur van het Zaailand Internaat te Zorg en Hoop pleegt zelfmoord
–Over de zelfmoord van Frank van Cooten

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.