Mogelijk meer dan 7116 ringslangen in Amsterdam

Het is het jaar van de ringslang voor Amsterdam. Er zijn zeker 7116 eieren uitgekomen. Een record, zegt stadsbioloog Martin Melchers. Maar er is ook reden om te treuren: de plannen voor een nieuwe wijk op het Zeeburgereiland zijn volgens hem ‘rampzalig’ voor de ringslang.
[quads id=1]
Melchers is coördinator van RAVON voor Groot-Amsterdam, de natuurorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. De vrijwilligers van RAVON helpen de ringslang een handje door broeihopen van bladeren, takjes, en mest aan te leggen in zes gebieden aan de rand van de stad, zoals het Amsterdamse Bos, Waterland (in Noord) en de Diemerzeedijk.

Dat project is 24 jaar geleden begonnen en steeds verder uitgebreid. Na het broedseizoen worden de eieren in de broeihopen geteld. Dat leverde dit jaar het record van 7116 uitgekomen eieren op.

Een klein drama

Maar op het Zeeburgereiland is een klein drama aan de gang, zegt Melchers. ‘Daar zagen we altijd ringslangen, maar door allerlei ingrepen zijn die daar uitgestorven. De stedenbouwkundigen die bezig zijn het eiland te bebouwen, doen niet aan natuur. Daar hebben ze een kruis door gezet.’

De ringslang houdt van rust, water en een strook langs het water met begroeiing om in weg te kruipen. Net als bij andere dieren is het wenselijk dat de verschillende leefgebieden van de slang met elkaar verbonden zijn. Dan komen groepen ringslangen in contact met elkaar en is de kans op inteelt kleiner. Die verbinding wordt bij Zeeburgereiland door de bouwplannen verbroken, zegt Melchers.
‘Als je de leefgebieden van slangen verbindt, dan is dat een route voor veel meer dieren. Ook sommige zoogdieren, insecten en amfibieën profiteren daarvan.’
[quads id=1]

Tunneltjes in Diemerbos

In het Diemerbos gaat het juist beter met het leefklimaat van de ringslang. Daar werden op een nieuw aangelegde weg dagelijks slangen platgereden. Toen zijn er tunneltjes onder de weg gemaakt zodat de slangen het water weer veilig konden bereiken. Melchers: ‘En verdomd, de slangen hebben de tunneltjes meteen gevonden.’

Melchers pleit voor goed beheer van de gebieden waarin ringslangen voorkomen, voor het herstel van verbroken verbindingen en voor de aanleg van nieuwe verbindingen voor de slang. ‘Zo zorgen we dat ook de mensen na ons een schok kunnen ervaren als een ringslang voor hun voeten door het gras wegschiet.’

Weet je dat er meerdere soorten slangen in Nederland zijn? Bekijk hier een video daarover:

Zijn slangen gevaarlijk?
De in Nederland voorkomende slangen zijn niet gevaarlijk. De enige slangensoort in Nederland met giftanden is de Adder. Een Adder moet met respect benaderd worden, maar zal u niet zomaar bijten. Wanneer u in zijn buurt komt, zal de Adder vluchten. Zo lang u niet te dichtbij komt en het dier met rust laat, heeft u niets te duchten.
De Ringslang is niet gevaarlijk. Net als de Adder zal deze slang proberen te vluchten. Wanneer een Ringslang zich bedreigd voelt, kan hij zich verdedigen door een stof uit de cloaca af te scheiden. Deze stof niet gevaarlijk, maar stinkt enorm. Ook kan het dier zich dood houden. De Ringslang bijt niet.
De Gladde slang is eveneens een onschuldig dier, maar wil zich nog wel eens verdedigen door te bijten. Deze beet is nauwelijks voelbaar en heeft geen gevolgen. Ook deze slang kan een stinkend goedje afscheiden uit zijn cloaca.

Gerelateerde berichten:
Video – Enorme rattenplaag in Amsterdam

Bron: AT5
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.