Suriname moet zich voorbereiden op krachtige natuurrampen

Suriname moet zich beter voorbereiden op rampen. “Orkaan Maria was veel krachtiger dan wat we gewend zijn. Ook het aantal aardbevingen neemt toe”, waarschuwt veiligheidsconsultant Robert Teelucksingh, in gesprek met de krant.
[quads id=1]
Hij verzorgde dinsdag trainingen op een workshop over ‘bedrijfscontinuïteit bij calamiteiten’. “Misschien zijn natuurrampen niet zo een groot probleem voor ons als samenleving, maar je moet voorbereidingen treffen als bedrijfsleven en samenleving”, voegt Steven MacAndrew, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) eraan toe.

Onweer neemt volgens hem steeds grimmigere vormen aan in Suriname. Hij verwijst naar de grote overstromingen die het binnenland hebben getroffen, terwijl er steeds meer vernietigende rukwinden voorkomen. Nickerie kampte ook met ernstige droogte vorig jaar.

“Klimaatverandering kan ook de oorzaak zijn van bijvoorbeeld erosie van de kust en zoutwater dat steeds verder landinwaarts trekt. Deze kunnen consequenties hebben voor economische activiteiten en de mensen die langs de kust wonen”, legt MacAndrew verder uit.

Het bewustzijn in Suriname moet volgens hem en Teelucksingh vergroot worden. “Wetgeving moet bijvoorbeeld worden aangescherpt voor betere standaarden bij het bouwen. Ook milieustandaarden moeten versterkt worden en ondernemingen moeten werken aan een rampenplan om voorbereid te zijn op calamiteiten”, adviseert de veiligheidsdeskundige.
[quads id=1]
MacAndrew stelt dat de graadmeter is hoe snel een onderneming of de samenleving de draad weer oppakt na een calamiteit. “We hebben oefeningen gedraaid tijdens de workshop waaruit blijkt dat er nog veel werk aan de winkel is”. De VSB heeft de workshop georganiseerd in samenwerking met de Internationale Arbeidsorganisatie en de Caribische Werkgevers confederatie.
Vorig jaar waren delen van Paramaribo onder water. Bekijk hier de video daarvan:

Gerelateerde berichten.

Dit jaar nog waren er hevige rukwinden in Paramaribo. Lees hier het artikel daarover.

Foto: Wateroverlast binnenland geniet aandacht regering. Radio 10
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.