“Als er iets gebeurt, zijn we al die kinderen kwijt” Het gevaar van de schoolboot

“Als er iets gebeurt, zijn we al die kinderen kwijt”, zegt ex-jeugdparlementariër Edgar Sampie van Sipaliwini bezorgd. Hij heeft in zijn vorige functie vaker gewezen op het gevaar dat dreigt voor leerlingen van dorpen in het Boven-Suriname-gebied die met de schoolboot vervoerd worden.
[quads id=1]
Daarbij wordt het maximale aantal kinderen dat in een boot mag, veelal overschreden. “Er mogen per boot niet meer dan twaalf leerlingen vervoerd worden, maar dagelijks zien we dat er bijna twintig in een boot zitten.” Hij vreest dat het vooral bij de krachtige stroomversnellingen verkeerd kan aflopen. Sampie heeft ook geconstateerd dat de leerlingen afgedankte zwemvesten krijgen. Dit is eveneens gevaarlijk.

“Toen ik jeugdparlementariër was, heb ik een brief gericht aan het ministerie, maar er is geen verandering gekomen.” Sampie trekt nu weer aan de bel in de hoop dat snel wordt ingegrepen. Hij is van plan om nog een brief te sturen naar de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OW en C).

Schoolboot te Tamarin in Oost-Suriname. Foto: dWT Archief

Sersinio Adaba, de huidige jeugdparlementariër van Sipaliwini, zegt dat hij dit probleem ook heeft aangekaart bij het Nationaal Jeugdinstituut en bij de minister van OW en C, tot nu toe zonder resultaat. DNA-lid Dinotha Vorswijk van Sipaliwini heeft eveneens aandacht gevraagd voor de situatie. Beide districtsvertegenwoordigers onderkennen het gevaar voor de leerlingen.
[quads id=1]
Vorswijk: “In feite zouden de bootsmannen dit niet mogen toelaten, maar ze willen geld, dus ‘proppen’ ze de kinderen maar in de boot.” Ze stelt ook dat controle door de verantwoordelijke instanties uitblijft. De parlementariër wil graag dat de overheid tenminste twee extra boten inzet en daarbij ter plekke controleert.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.