Een echo vlak voor de bevalling voorkomt ernstige complicaties

Een echo voorkomt ernstige complicaties bij bevalling. Vrouwen hebben vaak onnodig moeizame keizersnedes en bekkenbodemklachten na de bevalling. Nieuw Nederlands onderzoek biedt hoop.
[quads id=1]
Omdat voor de bevalling moeilijk vast te stellen is of het hoofdje wel door het bekken past, leiden veel bevallingen tot een spoedkeizersnede en vervelende bekkenbodemklachten nadien. Gynaecologen van het universitair ziekenhuis in Groningen (UMCG) denken de oplossing te hebben gevonden: Een eenvoudige echo bij 10 centimeter ontsluiting.

Kinderhoofd niet te groot

Al jaren zoeken gynaecologen naar een manier om te voorspellen of het kinderhoofd niet te groot is, om moeder én kind te sparen. Maar tijdens de zwangerschap blijken beeldvormende technieken als echo en mri geen goede graadmeters. ,,De grootte van het hoofdje en het bekken zeggen in die fase nog niets over hoe de bevalling verloopt’’, zegt gynaecoloog Jasper Eijsink van het UMCG. ,,Het hoofdje is nog flexibel doordat de schedelhelften over elkaar heen kunnen schuiven, en ook het bekken is verweekt waardoor het soepeler is. Pas op het allerlaatste moment van de bevalling kun je een echte goede voorspelling doen.’’

Een echo tijdens de bevalling lijkt de oplossing, blijkt uit onderzoek naar een groep van 250 barende vrouwen. Tijdens het persen zet de gynaecoloog een echoapparaat op de schaamlip, zodat hij kan zien wat de hoek is van het schaambeen van de moeder ten opzichte van het hoofdje van de baby. Blijft die hoek te scherp tijdens het persen dan kan dat een aanwijzing zijn dat het geen zin heeft om de baby er met een vacuümpomp uit te halen en zodoende sneller te kiezen voor en keizersnede.

Kans op bloedingen

Wanneer er nu een spoedkeizersnede volgt, ligt het kind vaak al ver in het geboortekanaal. Eijsink: ,,Dat zorgt voor moeizame operaties. Je moet soms flink wrikken aan het kind om het weer via de buik uit de baarmoeder te krijgen. De kans op bloedingen aan de baarmoeder is daardoor een stuk groter en de baby kan het benauwd krijgen door zuurstofgebrek.”
[quads id=1]

Zware pijn

Bij een spoedkeizersnede verloopt de bevalling wel natuurlijk, maar veroorzaakt die zware pijn en veel klachten na afloop. ,,Vrouwen verliezen urine of kunnen hun ontlasting niet ophouden, of ervaren pijn bij het vrijen’’, zegt gynaecoloog Alec Malmberg. ,,De focus in de geboortezorg ligt primair op de geboorte van een gezond kind, maar ook de lange termijneffecten op de moeder zijn relevant. Als we eerder weten dat een natuurlijke bevalling onmogelijk is, kunnen we kind én moeder sparen.”

Gerelateerde verhalen:
-Lees hier het verhaal van Ria die de artsen van AZ en RKZ wil bedanken na een zware bevalling
-U kunt hier het verhaal lezen van een vrouw die zelfmoord pleegde omdat ze geen keizersnee kreeg
-Lees hier een artikel over bijbetaling. Moeten we in Suriname nog steeds bijbetalen voor een echo?
Bron: Bron: AD
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.