Er is nog steeds geen geld beschikbaar om kinderbijslag uit te betalen

kinderbijslag Suriname

Minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) weet nog niet wanneer de kinderbijslag van 2016 zal worden betaald aan de rechthebbenden die nog geen betaling hebben ontvangen. Wegens malversatie, waardoor het geld is verdwenen, heeft het ministerie de uitbetaling ruim twee weken terug voorlopig stopgezet.
[quads id=1]
De bewindsvrouw had toen beloofd dat betaling binnen een of twee weken zou plaatsvinden, dus omstreeks deze tijd. “Ik had gedacht dat het gemakkelijk zou zijn om over het geld te beschikken, maar dat blijkt een complexe aangelegenheid. Zaken moeten geregeld worden binnen de comptabele voorschriften. Ik kan bijvoorbeeld geen AOV-geld nemen om kinderbijslag te betalen”, stelt Polak. Zij en collega Gillmore Hoefdraad van Financiën zoeken naar een oplossing.

Geen geld van de begroting

Er mag geen geld van de begroting van dit jaar worden gebruikt, omdat elke betaling gekoppeld is aan een beleidsmaatregel. Door de ontstane situatie hebben rechthebbenden van Leiding, Koewarasan, Domburg en een deel van Welgelegen nog geen kinderbijslag over 2016 ontvangen. Om hoeveel personen en geld het gaat kon de bewindsvrouw niet direct zeggen. Ze verzekert wel de uitbetaling, omdat de mensen niet de dupe moeten worden van de onregelmatigheden. Polak wil echter geen datum noemen. “De betaling kan plaatsvinden op korte termijn, maar wat kort is voor mij kan lang zijn voor de mensen”, legt ze uit.
[quads id=1]

Zaak is ingediend

Polak noemt de zaak erg ongunstig voor het ministerie. “Het is net alsof je SRD 1.000 in jouw portemonnee hebt, maar plotseling zijn de uitgaven SRD 2.000. Je draait de portemonnee van alle kanten, maar je hebt slechts SRD 1.000.” Ze zei enkele weken terug tijdens een persconferentie dat de malversatie in 2014 of 2015 heeft plaatsgevonden. De zaak is ingediend bij de procureur-generaal voor onderzoek.

Eerdere berichten:

https://www.familienieuws.com/2017/10/18/uitbetaling-kinderbijslag-mogelijk-mogelijke-diefstal/

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.