Waarschuwing – Teveel drop is slecht voor je gezondheid.

Voor wie nogal van drop houdt heeft de Amerikaanse voedsel-en warenautoriteit FDA minder goed nieuws. Zij waarschuwen dat een ‘overdosis’ gevolgen heeft voor de gezondheid. En dan met name voor mensen boven de veertig jaar.

HOEVEEL IS EEN OVERDOSIS?

In drop zit glycyrrhizinezuur, een zoetstof die uit zoethout wordt gehaald en ervoor zorgt dat je bloeddruk omhoog gaat en vocht vasthoudt. Dit trekt vaak vanzelf weg, maar volgens het FDA gebeurt dat niet bij een ‘overdosis’. “Sommige mensen ervaren dan een versnelde hartslag, hoge bloeddruk en hartfalen”, aldus experts van de FDA. En wat dan een overdosis is? Meer dan zestig gram drop per dag (ongeveer twaalf dropjes) over een periode van twee weken kan al tot een ziekenhuisopname leiden.

 

Doodziek van drop

Dit overkwam ook de 63-jarige Wil de Jongh uit Utrecht. Zij werd doodziek van drop. Ze at het snoepgoed dan ook wel erg veel. “Ik at elke dag drop, meer dan tien per keer. Vooral de zwarte drop: muntdrop, katjesdrop,” vertelt ze tegen RTL. Maar wie verwacht nu dat je daar zo ziek van kunt worden?
[quads id=1]
“Ik had een virus onder de leden en moest overgeven. Ik dacht dat ik gewoon ziek was maar op een gegeven moment begonnen mijn spieren uit te vallen. Twee dagen later kon ik geeneens mijn bed uitkomen.”

Ze belandde een week op de intensive care. “Ik heb er ook een nierfunctiestoornis aan overgehouden. Het gaat nu goed, maar ik moet medicijnen blijven slikken.”

OVERDREVEN

Hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Jaap Seidell vindt het onzin: “Nou, dan zouden de Nederlandse ziekenhuizen vol moeten liggen”, aldus Seidell. Toch ontkent hij niet dat er risico’s zijn. “Als je chronisch veel drop eet, kan dat leiden tot een hoge bloeddruk, en dat is weer de grootste oorzaak van hartinfarcten en hersenbloedingen.”

“Het komt niet veel voor, maar ik zie dit soort gevallen toch een paar keer per jaar”, bevestigt neuroloog-intensivist Walter van den Bergh van het UMCG. “De zoetstof glycyrrhizinezuur doet zich voor als aldosteron, een hormoon dat in de nieren wordt aangemaakt.
[quads id=1]
Het lichaam denkt dat er veel aldosteron is en verhoogt de bloeddruk. Omdat dit heel snel gebeurt heeft het lichaam geen tijd zich hierop aan te passen, dat is gevaarlijk.”
Bron: RTL
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.