Video – Over MC Laco: Van hangjongen tot entertainer

Als je respect hebt voor je vak, dan moet je je plek kennen en tijdig plaatsmaken voor de nieuwe generatie. In het leven wil MC Laco elke keer een tree hogerop komen. Hij is nog steeds veel gevraagd, maar kiest zijn evenementen uit. ‘Ik heb me al bewezen. Het is nu tijd voor anderen hun waarde omhoog te brengen.’
[quads id=1]
HET IS WEER eens woensdagavond en tijd om te feesten! Keiharde urbanmuziek, dj’s, een MC, leuke sfeerverlichting, drank en gezellige mensen. De juiste ingrediënten om een goed feest te geven. Daar weet Laco alles van. Ook op zijn vaste feestconcept ‘Wednesday’s at…’, in Club Diamond, is dit het geval. Terwijl aanwezigen aan het dansen zijn, sommigen met een drankje in hun hand, zit de showorganisator tevreden in een hoekje aan een tafel te genieten van een flesje bier en een sigaretje. “Voor ik dit deed, was ik zelf ook artiest”, lacht Velasco Aalstein, die bekend is onder de artiestennaam MC Laco. “Ik rapte toen.” Zijn ogen lichten op wanneer hij terug denkt aan hoe het allemaal begon.

Op zijn zestiende verhuisde Laco met zijn moeder en zusje naar Uitvlugt. Hij ging toen niet meer naar school, dus zijn dag bestond in die tijd hoofdzakelijk uit opstaan, baden, eten en op de hoek van de straat of bij de winkel staan. “Ik was letterlijk een hangjongere”, lacht hij, als hij terug denkt aan toen. Zodoende ontmoette hij rapper Tatoo, die in die tijd in de buurt woonde. “We werden niet meteen vrienden, maar spraken elkaar wel. Het bleek dat hij muziek maakte.” Op den duur trokken de mannen met elkaar op en kon Laco wel een groupie van Lyrical Forces Crew (LFC) genoemd worden. “Ik heb altijd van entertainment gehouden, maar had geen link met Surinaamse muziek, behalve dat ik ernaar luisterde.”
[quads id=1]
Eerste nummer
En toch zag ik muziek niet als iets waarmee ik door zou gaan. Ik moet Tatoo wel die grani geven
TOTDAT TATOO LACO op een dag vroeg om samen met zijn neef Alister een nummer te maken voor een uit te komen mixtape. Zijn eerste nummer, ‘Parasiet’, werd geboren. Tot zijn grote verbazing vonden mensen het ook nog een leuk nummer. ‘Parasiet’ gaat over een ‘schatje’ dat zich voordoet als iemand anders. Een komisch nummer dat best serieus genomen kan worden, omdat het gebaseerd is op feiten. Sindsdien was Laco bekend als artiest van de groep LFC. Dat vanaf dat moment deuren voor hem open zouden gaan, had Laco niet verwacht. “En toch zag ik muziek niet als iets waarmee ik door zou gaan.” Het wordt laat en wij nemen afscheid van hem met de afspraak elkaar de volgende dag op een andere locatie te ontmoeten en het gesprek te vervolgen.

Dat gebeurt op het terras van Tangelo. Hij ziet er ondanks de voorafgaande lange avond kalm, fris en uitgerust uit. Na het nemen van een slok cola gaat hij door met zijn verhaal, alsof hij er niet mee was gestopt. “Ik moet Tatoo wel die grani geven. Hij heeft mij geholpen mijn leven een bepaalde richting te geven”, klinkt hij vol dankbaarheid. “Ik zag hem als een drill sergeant.” Laco was iemand die in muziek geen toekomst zag, dus was hij het niet zelf die bepaalde wat gebeurde met zijn carrière. Maar op den duur werd er gewoon meer muziek van hem verwacht. Na ‘Parasiet’ wilden mensen meer van hem horen. Hij voelde zich echter onder druk gezet. “Als ik niet zou doen wat mij gevraagd werd, zou ik geen deel meer kunnen uitmaken van het team”, dacht hij toen. En hij speelde het klaar vier nummers uit te brengen op een mixtape.

Suripop
Ik had geen besef van wat voor impact het zou hebben. De vergoeding was aantrekkelijk
NA TWEE JAAR gebeurde er iets wat hij niet verwacht had. Mensen hoorden toen meer van Laco en hij was vaker op de planken met De Punt Rockband. Een van de leden van de band zat in de organisatie van Suripop. Die nodigde Laco uit om langs te komen in de studio van Bud Gaddum om een stuk voor een van de composities te rappen. In 2008 heeft hij een rapstukje in het nummer ‘Yu na mi dren’, gezongen door Ngina Davis en Artino Oldenstam. Dat was het eerste Suripopnummer met een rapelement. “Ik had geen besef van wat voor impact het zou hebben. De vergoeding was aantrekkelijk”, geeft Laco eerlijk toe. ‘Yu na mi dren’ eindigde toen op de tweede plaats.
[quads id=1]
Drie jaar terug werd hij wederom gevraagd een rap te doen voor het Suripopnummer ‘Heri neti’, gezongen door Ruben Muringen en Euredice van Coblijn. “Er ging toen een nieuwe wereld voor mij open. Ik kreeg meerdere projecten aangeboden en er ging een andere fase in mijn carrière in.” Laco werd uitgenodigd door de Nederlandse ambassade om deel te nemen aan het stuk ‘Tranen van Den Uyl’, waarvoor hij een Nederlandse versie van Dobru’s ‘Wan Bon’ tot een rap moest maken. “Het was een geweldig stuk”, denkt Laco nagenietend terug. Ook deed hij mee aan de rapworkshops van het project ‘Bolletjes Blues’. Laco heeft nummers gemaakt met onder anderen Ali B, Raymzter, Tjatjie en Kwasi.

Als ‘een aap’
Ik kom uit een buurt waar ik de hele dag hing met vrienden en als ‘een aap’ meedeed
“IK MOEST ELKE keer weer leren omgaan met iets anders. Ik kom uit een buurt waar ik de hele dag hing met vrienden die dronken en met wie ik als ‘een aap’ meedeed.” Hij zegt in een mum van tijd heel veel nieuws te hebben meegemaakt, maar ook veel ervaring te hebben opgedaan. Er waren momenten waar hij niet wist hoe daarmee om te gaan. En toch heeft Laco geen spijt van de keuzes die hij heeft gemaakt. De populariteit heeft hem niet tot een ander mens gemaakt. “Ik straalde af en toe arrogantie uit, maar de kunst is het te herkennen en er meteen wat aan te doen.” Wat hij wel snel heeft ingezien, was de zakelijke kant en hoe ermee te verdienen.

Het ging echter niet altijd even gemakkelijk. “Het leek er op gegeven moment op alsof mensen van het eerste uur me tegenwerkten.” Deze mensen vonden dat Laco niet loyaal geweest is naar de muziekwereld toe, waar hij vandaan komt, en eerder voor het commerciële koos. Dat is hem kwalijk genomen. Vooral ook toen de artiest aanbiedingen kreeg om voor bedrijven reclamespots te maken. Dit alles heeft zijn motivatie geschaad.

Daardoor stopte hij als artiest en ging een compleet andere richting op. Met een familielid ging hij de horeca in. Door de bekendheid die hij toen al had, kwam hij in de bar die hij draaide een werknemer van de schoenenzaak All Stars tegen. Deze vroeg Laco een jingle voor de zaak te maken. Ondanks dat hij elke keer een smoes zocht, kwam hij er uiteindelijk niet onderuit. “Ik had geen flauw idee van wat ik moest doen of wat van mij verwacht werd”, lacht hij er nog om. “Dus ik produceerde gewoon een liedje van veertig seconden dat hip klonk.” Dit werd goedgekeurd en het is na meer dan vijf jaar nog steeds te horen op de radio en de televisie.

Vanaf dat moment kreeg ik steeds meer klanten en werd het maken van jingles mijn vaste baan
“HEB JE WEL door hoeveel je met je jingles kan verdienen? Wil je niet meer gaan doen”, vroeg Rian Matawi, de grootste reclameman in Suriname, hem op een dag. Maar Laco geloofde daar niet in. Totdat Rian binnen een week een klant binnenbracht die bereid was hem viermaal het bedrag dat hij eerder vroeg te betalen voor een jingle. “Vanaf dat moment kreeg ik steeds meer klanten en werd het maken van jingles mijn vaste baan.” Anno 2017 kan Laco zelfverzekerd zeggen dat 90 procent van de jingles van hem komt. Degenen die hem kennen, weten dat het niet daarbij bleef. Hij stroomde daarna als MC binnen bij Club Starzz, nu Euphoria.

Daar zag hij dat hij ermee kon verdienen als hij het goed wist aan te pakken. Hij focuste zich toen op zijn imago: ‘Wat voor een MC wil ik zijn’. Het heeft hem gemaakt tot een van de bekendste MC’s in Suriname op dit moment. Vanaf dit jaar treedt hij ook in Nederland op als MC. Zo heeft hij vrijdagavond op het podium van het grootste Nederlandse evenement, ‘Amsterdam Dance Event’ (ADE), gestaan met dj Chuckie. Behalve in Suriname en Nederland heeft Laco als MC ook al opgetreden in Duitsland en op Aruba. “Ik ben tevreden met waar ik nu sta als MC.

Al bewezen
Ik heb me al bewezen. Het is nu tijd voor anderen hun waarde omhoog te brengen
ER ZIJN EEN heleboel jongeren in Suriname die dit willen doen en ik ga plaats voor ze maken. Ik wil op een hoger level opereren.” Laco is van mening dat als je respect hebt voor het vak, je je plek moet kennen en plaats moet maken voor de nieuwe generatie. Hij is nog steeds veel gevraagd, maar kiest zijn evenementen uit. “Ik heb me al bewezen. Het is nu tijd voor anderen hun waarde omhoog te brengen.” Daarom houdt Laco zich nu meer bezig met het organiseren van feesten. Hij kent de entertainmentscene vanaf zijn tienerjaren, heeft er gestaan als artiest en MC op evenementen, waarvan hij de organisatoren toen niet eens kende. “Nu werk ik samen met ze”, vertelt hij enthousiast.
[quads id=1]
Hij gelooft erin dat zelfs de wildste dromen kunnen uitkomen als je durft groot te denken en die op te pakken. Nu werkt hij nauw samen met Lustig Events en daarnaast organiseert hij af en toe zijn eigen feesten. ‘Wednesdays in…’ is een van de vaste concepten waaraan hij in Club Diamond werkt met Lustig. Als initiatiefnemer van de organisatie Support Ur Local Artists (Sula) wilde Laco altijd al aan een concept werken waarvan Surinaamse artiesten een deel zijn. Dat komt nu van de grond en is te merken aan de line-up op zijn feesten. “In het buitenland heb ik gemerkt hoeveel respect de mensen hebben voor hun artiesten. Dat wil ik hier ook creeren”, zegt hij als voormalige artiest die de struggle kent als geen andere. “We hebben ons eigen goud in huis, we hoeven het niet elders te zoeken.”

Bekijk hier een video waarin MC Laco vertelt wie zijn top 3 DJ’s zijn:

Incasseren
Ik heb vaak moeten zwoegen en negativiteit moeten incasseren om te bereiken wat ik wilde
IN HET LEVEN wil Laco elke keer een tree hogerop komen. Hij weet nog niet waar dit naartoe zal leiden, maar dit is waar hij nu staat. “Het is niet altijd makkelijk gegaan voor me. Ik heb vaak heel hard moeten zwoegen en negativiteit moeten incasseren om te bereiken wat ik wilde. Het was niet altijd een en al gezelligheid, maar er komt meer bijkijken. Ik werk wanneer mensen slapen. Het lijkt er misschien op dat ik aan het feesten ben, maar het is gewoon mijn werk. En daar geniet ik elke dag nog van.” Hoewel het vorig jaar een nadelig effect heeft gehad op zijn privéleven, heeft hij er geen spijt van. Mede door zijn werk is zijn huwelijk stuk gelopen. “Als ik beter wist, had ik het anders aangepakt. Ik zie dit als een leermoment en ik probeer het deze keer beter te doen.” Maar een andere baan kiezen is voor Laco geen optie. “Dit is wie ik ben, dit is wat ik doe en hoe het altijd zal zijn.” Hij zit nu in een andere relatie en weet daar beter mee om te gaan. Hij zegt ervoor te zorgen dat zijn baan geen invloed zal hebben hierop. “Het verschil zit in wat je belangrijk vindt; het stellen van prioriteiten en tijd maken voor elkaar.” ◊

Bekijk hier een interessant interview met Laco in Nederland:

Tekst: Shanavon Arsomedjo Beeld: Irvin Ngariman – dWT Archief
Dit artikel is verschenen in onze weekendbijlage van 21 oktober 2017
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.