Heeft EBS jouw straatverlichtingsstoring al aangepakt?

ebs Paramaribo

De N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) pakt de straatverlichtingsstoringen gefaseerd aan en plaatst binnen niet afzienbare tijd wederom 5000 led lampen in het elektriciteitsnet. Hiermee is iets minder dan 50% van de straatverlichtingsstoringen opgelost.
[quads id=1]
De EBS heeft in de eerste fase van het landelijk ledverlichtingsprogramma, dat februari dit jaar van start ging, reeds 2000 nieuwe lampen geplaatst waarbij straten/wegen als de Hiraweg, Mattheusweg, Zonnebloemstraat, Zinniastraat, Waaldijkstraat, Zwartenhovenbrugstraat Hanna’s Lust enzovoorts (zie tabel) van led verlichting zijn voorzien.

Dit aantal is niet voldoende om het straatverlichtingsprobleem te verhelpen. Landelijk moeten ruim 10,000 acute gevallen, waaronder ook nieuwbouw, verholpen worden. De overige lampen die wel functioneren worden in een volgende fase van LED voorzien.
[quads id=1]
De EBS erkent het probleem van de straatverlichtingskwaliteit en heeft dit als top prioriteit in haar beleid. Door de geringe financiële middelen is het bedrijf niet in de gelegenheid het probleem in een keer op te lossen. Door vele efficiëntieslagen en stringente bezuinigingsmaatregelen heeft de EBS de afgelopen tijd middelen kunnen vrijmaken voor de aanschaf van 5000 led armaturen waardoor de volgende fase binnenkort weer aanvangt. In de volgende fase worden de ressorten Beekbuizen en Latour voorzien. De hoofdwegen in deze buurten zullen worden voorzien van led verlichting. De uitgewisselde armaturen van deze wegen zullen worden gebruikt om de storingen in deze buurten te verhelpen.
Omdat de uitdaging van constante en optimale verlichting zal blijven bestaan, heeft de directie van de EBS gemeend bij de Caribbean Development Bank (CDB) een leningsaanvraag in te dienen voor het financieren van het landelijk ledverlichtingsprogramma van 40.000 lampen. Bij goedkeuring van dit project zullen vanaf volgend jaar led lampen in ijlvaart landelijk worden geplaatst. Intussen blijft de EBS efficiëntieslagen maken om het programma voort te zetten.
[quads id=1]
Technische en financiële haalbaarheidsstudies hebben aangetoond dat de besparing qua verbruik in vergelijking tot de huidige HPL lampen 60% is. De besparing van de landelijke vervanging van de huidige straatverlichting met LED verlichting is geschat op ongeveer 4 MW. In vergelijking met de huidig HPL lampen, hebben LED lampen een grotere verlichtingssterkte wat het veiligheidsgevoel vergroot. Dit type verlichting is ook esthetischer. De spreiding van de lichtstralen is beter, waardoor een groter oppervlak verlicht kan worden. Naast besparing in verbruik en in kosten, bevat LED verlichting in tegenstelling tot de kwikdamplampen en fluorescent lampen geen schadelijke stoffen of Uv-licht. Kwik is een zwaar metaal en kan, indien het vrijkomt, schade toebrengen aan mens en milieu.
EBS is zich ervan bewust dat straatverlichting een van de meest voorkomende klachten is van haar klanten, en hoopt de achterstand te hebben ingelopen volgend jaar.

De investeringen voor het onderhoud, de reparatie en uitbreiding van de straatverlichting landelijk zijn enorm. Zo ook de investeringen voor de landelijke vervanging met led verlichting. De oorzaak van defecten die optreden zijn voor meer dan 50% te wijten aan schade door derden veroorzaakt. Masten worden aangereden en kosten zijn moeilijk of niet meteen verhaalbaar. Ook vandalisme en diefstal zorgen voor straatverlichtingsstoringen. Het bedrijf doet daarom een beroep een ieder toezicht te houden op dit publieksgoed en diefstal en vandalisme te melden wanneer dit plaatsvindt.

Onderstaand tabel geeft een overzicht van de straten die in de eerste fase (20 februari 2017 tot en met 25 oktober 2017) reeds zijn voorzien van led straatverlichting.
[quads id=1]
Agoetistraat
Anton Dragtenweg vanaf AT-78B tot Leonsberg AT-90B
Anton Dragtenweg vanaf Mahonylaan tot David Simonsstraat.
Awaristraat
Awensaistraat
Carolina brug
Cornelis Jongbawstraat vanaf van Sommelsdijkstraat tot Mahonylaan.
Dhjaalstraat
Domburg Zijweg DB-261
Fajalobistraat
Goudenregenstraat
Grote Combeweg
Havenlaan Zuid
Hiraweg
Kapasistraat
Kleine Dwarsstraat
Kleine Waterstraat vanaf de Onafhankelijkheids plein tot van Sommelsdijkstraat.
Kwattaweg hk. Derde Rijweg
Kwattaweg hk. Flustraat
Kwattaweg hk. Maisuriweg
Kwattaweg hk. Schimmel Pennickstraat
Kwattaweg hk. Tweede Rijweg
Kwattaweg hk. Vierde Rijweg
Leemsteeg
Madeliefjestraat
Mattheusweg
Menkendam
Mirdangweg
Moesingastraat
Nassylaan
Ramdjanistraat
Revoplein Waterkant.
Sapakarastraat
Saramaccastraat vanaf EBS Poli tot Soenders Mega Paza.
Snelweg vanaf Menkendam tot Industrieweg-Zuid
Stoelmansstraat
Swalmbergstraat
Tamanoeastraat
Van Roseveltkade
Van Roseveltkade fase 2
Van Sommelsdijckstraat
Van ’t Hogerhuysstraat vanaf Industrieweg Zuid tot Molenpad.
Waaldijkstraat
Walabastraat
Waterkant vanaf 1e ingang Centrale markt hk. Dr. Sophie Redmondstraat
tot oud veerplein (bij goud opkoop bedrijf).
Waterkant vanaf Lim A Postraat tot Platte brug.
Willem Campagnestraat
Zinniastraat tussen de Gemenelandsweg
en de Gravenberchstraat
Zonnebloemstraat
Zwartenhovenburgstraat vanaf Molenpad tot Roopram (kruising Saramaccastraat hk. Zwartenhovenburgstraat)

Bron: EBS Public Lighting
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.