Video – Wil je afvallen? Stop (tijdelijk) met alcohol

Wil je afvallen? Stop met het drinken van alcohol! Afvallen zonder te sporten gaat niet vanzelf, je zult er altijd iets voor moeten doen én laten.

Drink je door de weeks of juist vooral in het weekend aardig wat alcoholische drankjes weg? Dan kan het een goed voornemen zijn om tijdelijk met alcohol te stoppen. Zeker als je merkt dat het afvallen je niet makkelijk afgaat

De sleutel tot het verliezen van gewicht is het verbranden van meer calorieën dan je consumeert.

Minder alcoholische dranken helpt bij het verlagen van je calorie-inname. Het (tijdelijk) stoppen met alcohol betekent ook een betere nachtrust, wat weer bijdraagt aan een goede gezondheid.

Je hoeft niet meteen de rest van je leven met alcohol te stoppen. Kijk eens wat een maand niet drinken met je lichaamsgewicht doet. De kans is groot dat je weegschaal aan het einde van de maand een lager getal aangeeft.

Alcohol is een dikmaker om verschillende redenen:

Bier, wijn en zoete alcoholische dranken zijn zeer hoog in calorieën.
Alcohol is de tweede meest energierijke voedingsstof na vet. Een gram alcohol levert 7 calorieën, wat hoog is.
Alcohol maakt je hongerig naar ongezond voedsel (denk aan die vette hap na het stappen)
Overmatig alcoholgebruik staat in verband met gewichtsverhoging. Ook het regelmatig drinken van bier kan leiden tot gewichtstoename.

Heb je last van overgewicht en ben je een overmatige drinker (vrouwen die meer dan 7 glazen per week drinken en 14 glazen per week voor mannen). Overweeg dan om tijdelijk te stoppen met alcohol om te kijken wat het met je lichaam doet.

Lukt het niet om te minderen zonder hulp? Neem dan contact op met je huisarts of verslavinginstelling in jouw regio. Denk je dat je verslaafd bent? In Nederland kun je dan contact opnemen met GGZ

Woon je in Suriname maak dan contact met PCS
Wil je toch alcohol drinken en afvallen? Bekijk dan onderstaande tips: