Persoonlijke doelstellingen waarmaken: Iron Man

Batman Mister Black in de trein - FamilieNieuws.com

Zonder persoonlijke doelstellingen word ik depressief. Ik train al jaren voor een Iron Man triatlon, maar het is er nooit van gekomen. In 2012 heb ik wel een Olympische afstand triatlon gedaan: de Lionman in Belize. En in 2013 een 18km zwemmarathon in Suriname. De biologische klok tikt en een sabbatical is een perfecte situatie om het nu waar te maken.

Supertriatlon

Naast het opzetten en strategisch bijsturen van Mister Black Management, heb ik een persoonlijke doelstelling: een Iron Man afleggen. Zo’n supertriatlon is voor iedereen een hele onderneming, maar in de afgelopen 5 jaar heb ik geleerd wat voor mij de kritieke succes factoren zijn: uitdrogingspreventie, het bereiken van mijn juiste gewicht en het voorkomen van blessures (vooral kuiten en knieën). Over conditie maak ik me eigenlijk geen zorgen. Over watertemperatuur, bergen en tijdszone wel.

Iron Man triatlons worden over de hele wereld georganiseerd. Welk event je kiest, hangt van persoonlijke voorkeuren af. Wel op tijd inschrijven, omdat je toch minimaal 6 tot 9 maanden zal moeten trainen. Hotel en transport/huur van een fiets zul je ook ruim van tevoren moeten regelen.

Lionman triathlon Belize - FamilieNieuws.com
Mister Black in de Lionman 2012

Welke race kies ik

Persoonlijk race ik het liefst in een land met ongeveer dezelfde tijdzone. Daarnaast wil ik met een vlak landschap beginnen (180km fietsen voordat je 42km gaat hardlopen is op een vlakke weg al uitdaging genoeg). Voor mij is het na 15 jaar Caribbean ook van belang dat de watertemperatuur ruim boven de 20 graden zit. Bij koud water krijg ik snel kramp en ik wil liever niet in een full wetsuit zwemmen.

Alles bij elkaar opgeteld, is mijn keuze gevallen op Vichy 26 augustus 2018. Binnenkort ga ik me inschrijven en mijn trainingsschema start 30 januari. Daarin heb ik de Marathon van Utrecht op 18 maart 2018 opgenomen en daarvoor ben ik al aan het trainen.

In Suriname was zwemtraining het makkelijks: ’s ochtends om 5 uur was ik vaak de enige in het heerlijk warme Olympisch buitenbad Parima. Hardlopen was ook goed te doen om die tijd, hoewel de temperatuur ook ‘s nachts niet onder de 25 graden kwam. Maar fietsen was een probleem met die slechte wegen en loslopende honden.

In Nederland zijn lopen en fietsen makkelijk met die fantastische infrastructuur. En voor de slecht-weer dagen ben ik lid van Fit for Free (daluren 1 jaar voor 15 euro per maand); zit vlak om de hoek. Zwemmen is wat lastiger met drukke kleine en koude zwembaden die relatief laat open gaan. Misschien kan ik over een paar maanden in Nederland in open water zwemmen. Dat zal in ieder geval niet warmer zijn.