Dit is wat er ECHT gebeurd is. Broer Furgill vertelt zijn verhaal over de brand

De brandwonden op de rug en oren van Furgill Moerawalie (16) zijn de stille getuigen van de strijd die hij donderdagochtend heeft moeten leveren toen hij zijn twee broers Fernando van twaalf en Gian van zes – probeerde te redden.
[quads id=1]
Totaal kapot door de tragedie om hen bij een brand te zien omkomen, doet de van verdriet verscheurde Furgill, ondersteund door tante Natasja, zijn verhaal aan de redactie van De Ware Tijd.

Het duurt een poos voordat hij de eerste woorden zoekend uitbrengt. “Ik ben alles kwijt! Mijn kleren, mijn schoolspullen, mijn brommer, maar vooral mijn twee broertjes.” Toen de brand omstreeks drie uur in de ochtend uitbrak aan de De Boerbuitenweg, was de moeder aan het werk: haar tweede baan. Terwijl Fernando en Gian in haar kamer lagen te slapen, zag Furgill dat het hele huis donker werd. Hij liep naar buiten om water te halen en zag een enorme rookontwikkeling in de woning.
[quads id=1]
“Ik wilde weer naar binnen en riep mijn buurjongen, Marvin, om te helpen. Ik heb de shutters met de hand stuk geslagen om mijn broertjes te redden. Het hout was te hard en was moeilijk te breken.” Toen de politie arriveerde, mocht niemand meer naar binnen, terwijl de broers nog in het huis waren. Huilend stapt de 34-jarige moeder Anieta Moerawalie vrijdag uit de auto op het adres aan de Goede Verwachting waar zij en de twee overgebleven kinderen tijdelijk opvang genieten bij haar moeder.

“Kan ik niet ontwaken uit een droom en mijn twee zonen weer levend voor me zien”, weeklaagt de jonge moeder. Bij het zien van haar dochter en kleinzoon barst de 52-jarige grootmoeder in tranen uit. Furgill is kapot en valt huilend op zijn oma in de hangmat. Vragend heft Anieta haar handen naar boven met de woorden: “Ik zei altijd aan jullie o hori pasensi. Ik heb twee banen om jullie te verzorgen. Tide mi musu krey! Mi ati e brudu! Mi no man tyari a disi, a hebi!”, terwijl ze omringd is door zussen, Furgill en de oudere dochter.


Lees hieronder wat de buurjongen vertelde aan DBS: Buurjongen Fabian vertelt aan Dagblad Suriname dat hij op dat moment in diepe rust was. Hij schrok wakker toen Furgil (16) bij hem thuis kwam om hulp te zoeken. “Ik rende uit de woning en sprong over de poort. De woning waar Furgil bleef was niet voorzien van dievenijzer, maar in plaats daarvan was het huis beveiligd met houten latten. De buurtbewoners probeerden via een raam de twee kinderen nog te redden, maar dat is hen niet gelukt. Wij zagen hoe de kinderen in de vlammen zijn omgekomen.”
[quads id=1]
Bij aankomst van de brandweer was de woning nagenoeg afgebrand en heeft de brandweer slechts nablussingswerkzaamheden verricht. Brandweer kwam een uur later. Volgens Fabian was de politie er snel bij. “Dat kan niet gezegd worden van de brandweer, want die kwamen pas ruim een uur later op de brandlocatie aan. De woning was toen bijna uitgebrand. Samen met Furgil ben ik met de ambulance meegereden naar de Spoedeisende Hulp.
De brandweer heeft na de brand via Facebook een folder uitgegeven met het volgende bericht:

Overige berichten:

Video – Update -Twee kindjes overleden na brand aan de Boerbuitenweg

Video – 6-jarige David en 12-jarige Fernando vanmorgen omgekomen in brand

 

Geschreven door Saskia Bandhan
Bron: DBS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.