Discussie: waarom kon deze Hollywood baas 20 jaar vrouwen molesteren?

Jullie kennen het verhaal. Harvey Weinstein, misschien wel de meest succesvolle producer van Holywood, blijkt een “sexual predator” te zijn. Inmiddels hebben meer dan 60 vrouwen hem beschuldigd, van seksuele intimidatie tot aan verkrachting.

In de lijst met slachtoffers staan bekende Hollywood sterren, zoals Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie en Rosanna Arquette. De producer kon in de afgelopen 20 jaar ongestoord zijn gang gaan. Hoe kan dat?

Het afgelopen jaar had Rose McGowan in het openbaar een incident besproken waarin een grote producent van films haar verkracht heeft. Sommigen dachten dat ze het over Weinstein had, maar ze zei nooit zo expliciet. De New York Times meldde waarom: McGowan heeft na een incident in 1997 een afbetaling van 100.000 dollar van Weinstein geaccepteerd. Deze “settlements” worden vaak gebruikt om de ontvangers stil te houden. Toch vroeg McGowan aandacht voor de verkrachting en werd kort door Twitter geblokkeerd, omdat zij “de gebruiksvoorwaarden had geschonden door een privé telefoonnummer te plaatsen”.

Weinstein werd ook nog verdedigd door sterren zoals Oscar-winnende regisseur Oliver Stone, actrice Lindsay Lohan, modeontwerper Donna Karan en regisseur Woody Allen. ‘Hij heeft me nooit geschaad of iets aan me gedaan,’ zei Lindsay Lohan. ‘We hebben samen meerdere films gedaan. En dus denk ik dat iedereen moet stoppen. Ik vind het fout. Dus sta op.’ Donna Karan zei: ‘Hoe presenteren we onszelf als vrouwen? Wat vragen we? Vragen we erom door alle sensualiteit en alle seksualiteit te presenteren?’

Zo’n beetje heel Hollywood wist van het gedrag van Harvey Weinstein. Waarom kon hij toch 20 jaar doorgaan? Nu pas reageren sterren zoals Meryl Streep, Tom Hanks, Emma Thompson en Jennifer Lawrence op deze “onvergeeflijke misdragingen”.

 

Hadden de mensen die ervan wisten iets moeten doen om hem te stoppen? Hadden de slachtoffers het kunnen voorkomen door zich anders te gedragen of kleden?

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.