Video – De wintertijd gaat vannacht in. Extra oppassen in het verkeer!

Het wordt vanaf zondag weer een uur eerder donker en dat heeft meer effect op de verkeersveiligheid dan we hadden gedacht. Dat blijkt uit Belgisch onderzoek over data van de afgelopen jaren.
[quads id=1]
Uit het Belgische onderzoek van het Vias Institute blijkt dat er in Wallonië en Vlaanderen in de periode van het wisselmoment 31 procent meer ongevallen zijn met voetgangers en 57 procent meer doden en zwaargewonden onder die groep vallen. Die ongevallen hebben vooral plaats tussen 16.00 en 19.00 uur.

„Bij het ingaan van de wintertijd is er veel aandacht voor de verlichting van fietsers. Dat is afgelopen week ook in ons land gebeurd. Maar het blijkt dus dat ook voetgangers vaak slachtoffer zijn in die periode. Daarom roepen we juist deze groep op om extra waakzaam te zijn in het verkeer. Het moment van donker worden gaat niet geleidelijk, maar is vanaf zondagmiddag ineens een uur eerder. Dat is voor alle weggebruikers even wennen.”
[quads id=1]
„Vooral voetgangers – en ook fietsers – moeten daarom zorgen voor goede zichtbaarheid”, aldus de VVN-directeur. „Dat doe je door bijvoorbeeld reflecterende kleding te dragen, waarmee je op 150 meter afstand zichtbaar bent. Met donkere kleding is dat slechts 20 meter”, weet Cohen. „Zoiets simpels kan precies het verschil maken tussen wel of geen ongeval…”

Bekijk hier de video erover:

Dus, oppassen geblazen! Praktisch is dat allemaal ook niet, want zo is het uur verschil met landen die niet meedoen afhankelijk van het seizoen een uur meer of minder. Het tijdsverschil tussen Nederland en Suriname verandert vannacht van 5 uur naar 4 uur verschil.
[quads id=1]
Gaan we een uurtje langer slapen morgen? Beter van niet! Deze video legt uit waarom niet:

Veilig Verkeer Nederland (VVN) waarschuwt voetgangers de komende dagen extra goed op te letten als het donker wordt. Met het ingaan van de wintertijd morgennacht neemt de kans op doden of ernstig gewonden onder deze verkeersdeelnemers namelijk met 57 procent toe.

Bron: VTM Nieuws
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.