Anoniem – Mijn vader heeft een tweede gezin in Suriname

…Hij wil nog voor de laatste keer naar Suriname. Naar zijn gezin. Maar daar is mijn moeder het niet mee eens. Als hij weggaat dan vraagt ze de scheiding aan. En nu ik erover nadenk vind ik het wel gemeen van mijn moeder….

Hallo FamilieNieuws, hierbij de hartelijke groeten vanuit het herfstachtige Nederland. Ik ben Charmaine. Ik ben 28 jaar en mijn ouders zijn al 30 jaar getrouwd.
[quads id=1]
Mijn vader komt van Drietabbetje en mijn moeder is van Hindoestaanse afkomst. Wel Surinaams, maar ze heeft nooit in Suriname gewoond.

Mijn vader heeft ze ontmoet tijdens hun studie. We wonen in de buurt van Amsterdam. Ik ben enigst kind en ik studeer maar woon gewoon thuis. Mijn vader is 53 jaar en is ziek. Mijn ouders zijn daarover heel geheimzinnig, maar het lijkt erop dat mijn vader het niet gaat halen. Maar daar gaat het verhaal niet over.

Nog een gezin

Een jaartje of 2 geleden net voordat ik wist dat mijn vader ziek was heeft hij aan mijn moeder opgebiecht dat hij nog een gezin heeft in Suriname. Met hele grote kinderen. Mijn oudste broer is al 33. En dan heb ik ook nog twee jongere zusjes. Na het nieuws ben ik een tijdje bij mijn vriend gaan wonen want ik kon mijn vader niet uitstaan. Eigenlijk kon ik mijn moeder niet uitstaan omdat ze hem had vergeven en ze bleef maar zijn kleren wassen, en hem verzorgen. Achteraf weet ik omdat ze wist dat hij ziek was.

Elk minuut doodgaan

[quads id=1]
Toen ik dat wist ben ik weer thuis komen wonen om mijn moeder te helpen met de zorg voor mijn vader want die gaat wel achteruit. Het is niet zo dat hij elk minuut dood kan gaan maar hij kan sommige dingen gewoon niet meer zelf. Sinds een paar weken is hij ook helemaal gestopt met werken.

Hij wil nog voor de laatste keer naar Suriname. Naar zijn gezin. Maar daar is mijn moeder het niet mee eens. Als hij weggaat dan vraagt ze de scheiding aan. En nu ik erover nadenk vind ik het wel gemeen van mijn moeder. Ze heeft hem vergeven dat hij een gezin  ernaast heeft, maar nu hij ziek is mag hij niet voor de laatste keer zijn ‘vrouw’ en kinderen gaan opzoeken.

Ik vind namelijk, ik heb veel met mijn vader gesproken hierover, dat zij niet de schuldige is. Die vrouw houdt van mijn vader en was altijd zijn schoolvriendinnetje in Suriname. Ze heeft nooit een andere man gehad en leeft van het geld dat mijn vader haar stuurt. Mijn broer heeft kunnen studeren en zorgt goed voor het hele gezin. Een zoon om trots op te zijn. Inmiddels heb ik goed contact met hem en mijn zusjes. Ze zien zichzelf als het ’tweede’ gezin. Maar is dat wel zo? Mijn vader kende hun moeder eerder.
[quads id=1]
De enige die in deze slecht is, is mijn vader. Maar moeten beide gezinnen daarvoor boeten? Ik probeer met mijn moeder erover te praten maar ze wil er niets van weten. Ik leg haar uit dat het normaal is binnen de cultuur van mijn vader. Ik zeg van alles om het minder pijnlijk voor haar te maken. Maar what about die andere vrouw? Heeft ze geen recht op haar man? En er moet iets geregeld worden voor haar, want mijn vader verzorgt haar al jaren. Heel goed zelfs. Zo gemeen dat hij met zo een groot geheim heeft gelopen.

Suriname ook recht

Ik vind dit allemaal heel erg moeilijk. Aan de ene kant sta ik achter mijn moeder, maar zij reageert veel te emotioneel. Aan de andere kant vind ik dat ze in Suriname ook recht hebben op mijn vader. Ik wil ze daarbij helpen. Hoe moet ik dit aanpakken. Zonder dat ik mijn moeder extra verdriet aandoe. Hoe zouden jullie dit aanpakken? Fijn dat jullie even naar mij wilden luisteren.

Oja, in december ga ik mijn broer en zusjes opzoeken en ik hoop dat papa met mij mee kan gaan. Nu is hij nog in staat om te reizen maar we moeten snel zijn.

Charmaine

Gerelateerde verhalen:

Anoniem: Ik mag geen contact met mijn biologische moeder uit Suriname

Anoniem: Waarom accepteert mijn moeder dat van mijn vader?

 

 

Wilt u ook uw levensverhaal met ons delen?
Whatsapp of bel ons op +597 8966341
of stuur het naar [email protected]

U reacties en adviezen worden zeer gewaardeerd.
U kunt ze plaatsen in de comments hieronder
en/of 
 op onze Facebook pagina

Abonneer ook op ons Youtube kanaal en like us on Facebook

FamilieNieuws.com
Surinaamse familieberichten en nog veel meer

** Om privacy redenen zijn de namen en foto’s in dit verhaal gewijzigd.