Video – Gevallen van zeer besmettelijke TBC geconstateerd in Nederland

…Een patiënt besmet anderen door hoesten en niezen. Iemand kan al heel lang besmet zijn zonder ziek te worden en in die tijd anderen ook besmetten….

Ruim zevenhonderd inwoners van Vaassen op de Veluwe moeten zich dinsdag bij de GGD laten testen op open tuberculose (tbc). Het onderzoek is een gevolg van twintig tbc-besmettingen in Vaassen en het naburige Apeldoorn.
Tbc is zeer besmettelijk, maar met medicijnen goed te behandelen, zo verzekert de GGD.
[quads id=1]
Tbc wordt veroorzaakt door een bacterie in de longen. Een patiënt besmet anderen door hoesten en niezen. Iemand kan al heel lang besmet zijn zonder ziek te worden en in die tijd anderen ook besmetten. Wie ziek wordt moet veel hoesten, is vermoeid, heeft koorts en gebrek aan eetlust. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer duizend mensen tbc.

De GGD deelt dinsdag testprikjes uit. Over twee dagen controleren artsen wie mogelijk is besmet. Bij besmetting volgt nader onderzoek in het ziekenhuis. Tbc-patiënten moeten een halfjaar medicijnen slikken, maar zijn na ongeveer een maand niet meer besmettelijk. Wie open tbc heeft mag niet naar werk of school.

TBC in Suriname
De infectieziekte tuberculose kwam in de vorige eeuw bijna niet meer voor in Suriname, maar is sinds dit jaar bezig aan een opmars. Tot de risicogroepen behoren mensen met een lagere weerstand, dus ook seniorenburgers en jonge kinderen.

Symptomen van tuberculose zijn: langdurige hoest (langer dan twee weken), koorts, moeilijke ademhaling, plotselinge vermagering, vermoeidheid en nacht zweten.
Tuberculose was vroeger dodelijk, maar is nu goed te behandelen met medicijnen. Als iemand TBC-ziekte heeft, gaat het Nationaal Tuberculose Programma na, met wie hij of zij dagelijks in contact is. Familieleden, collega’s, klasgenoten en anderen worden dan uitgenodigd om zich te laten testen.(Bron GFC)

Bekijk hier een video over de besmetting:
[quads id=1]

Bekijk hier ook het verhaal van Stefan. Hij kreeg de diagnose Tuberculose:

Door: ANP
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.