Video – Pompoen groeit in een half jaar tijd tot bijna 300 kilo (Nederland)

Reuzenpompoen van 292 kilo was een half jaar geleden nog een zaadje. Wat ongeveer een half jaar geleden als zaadje door tuinman Peter de Leeuw in de tuin van Park Zuiderhout in Teteringen werd geplant, groeide de afgelopen maanden uit tot een reuzenpompoen.
[quads id=1]
De Leeuw is speciaal aangetrokken om de moes- en siertuin bij de woonvoorziening voor ouderen vorm te geven. “Ook met de bedoeling om meer bewoners erbij te betrekken”, vertelt De Leeuw. En dat lukte met de reuzenpompoen. “De snelle groei werd op de voet gevolgd. Het was daardoor een stuk drukker op het aangrenzende terras.”

Het leven begon van de Teteringse reuzenpompoen begon in april toen De Leeuw het zaadje ter grootte van een tuinboon in de grond stopte. “Ik heb speciale zaadjes voor reuzenpompoenen in België gekocht. In mei heb ik het plantje vanuit de kas naar buiten verplaatst. Daarvoor had ik in de tuin al een speciale plek bemest en een speciale watertoevoer geregeld.”

Vanaf dat moment groeide de reuzenpompoen in rap tempo en werd door de goede nazomer alsmaar zwaarder. “Deze week hebben we de pompoen met een kleine tractor uit de tuin gehaald en op een pallet gezet om te kunnen wegen.”
Donderdag werd de imposante vrucht gewogen. De teller stopte bij 292 kilo. In de voorbije weken konden mensen een gokje wagen naar het gewicht. “De winnaar zat er maar twee kilo naast”, zegt Peter de Leeuw. Voor volgend jaar kondigt hij een nóg grotere pompoen aan.
[quads id=1]
De (sier)pompoen is nog een tijdje te zien in de tuin van het Park Zuiderhout.

Hebben we in Suriname ook zulke grote pompoenen? Wat we wel weten is dat er veel pompoen gegeten wordt. Bekijk hieronder hoe je heerlijke pompoen kunt klaarmaken op zijn nederlands en op zijn Surinaams.

Nederlandse pompoenensoep:

En Surinaamse panpoen:

Er is ook eens een pompoen gekweekt van 835 kilo. Bekijk hier onder de video daarvan: