Aan de slag: bedrijf opzetten

Mister Black in een hangmat - FamilieNieuws.com

Na een heerlijke korte vakantie was het tijd om zaken op de rit te zetten. Eerst maar eens het bedrijf in Nederland oprichten. Dat ging makkelijker dan gedacht, maar niet zonder obstakels.

Hoe doe ik dat?

Als je niet in Nederland bent ingeschreven is een eenmanszaak opzetten ingewikkeld. Jij en je bedrijf zijn dan juridisch en fiscaal 1 geheel. Daarom koos ik voor een BV. Maar hoe doe je dit? Notaris, Kamer van Koophandel, Belastingdienst…? Na een beetje surfen op Google kwam ik Firm24 tegen. Dit is een one-stop-shop voor het oprichten van een bedrijf en dat hebben zij voor mij gedaan, zoals beloofd: snel, eenvoudig en goedkoop. Ik had alleen online contact met ze en voor EUR 300,- excl. BTW was ik klaar.

Eerst moest ik natuurlijk de bedrijfsnaam bedenken. Na wat brainstormen en bestaande namen checken kwam ik op Mister Black Management. In Suriname was mijn bijnaam Mister Black omdat ik altijd een zwart shirt droeg. Deze bedrijfsnaam bestond nog niet (wel Mister Black als handelsnaam in Spanje) en de afkorting MBM vond ik er ook wel goed uit zien.

Zakelijk adres

Daarna moest ik het vestigingsadres opgeven. Dat was een probleem waar ik al over had nagedacht. Veel mensen starten of runnen tegenwoordig internetbedrijven en die hebben vaak geen kantoor nodig. Nu ik dit schrijf, zit ik ook in een hippe lounge bar en ik kan van hieruit al mijn zaken managen. Ik heb alleen mijn laptop en telefoon nodig. Anyway, dr Google had me weer in de juiste richting gewezen: Igluu is een bedrijf dat flexplekken en vergaderruimtes verhuurt. Daarnaast kun je er je bedrijf vestigen, met of zonder postbus service. Ik koos voor het laatste en betaal omgerekend zo’n 50 euro per maand.

Geen slechte deal en geaccepteerd door de KvK. De huurovereenkomst stuurde ik naar Firm24 en daarmee hadden ze alle benodigde info. Ik moest tussendoor alleen even langs de notaris, maar die had de concept oprichtingsakte al voor ondertekening klaarliggen. Daarna ging de inschrijving bij KKF automatisch. Dat kost EUR 50 per jaar. Twee weken later kreeg ik voor het eerst sinds 15 jaar en met gemengde gevoelens een blauwe enveloppe ter bevestiging van de oprichting van de belastingplichtige entiteit MBM inclusief inloggegevens en tips.

Real Housewives of Suriname - FamilieNieuws.com
Real Housewives of Suriname

Ontspanning

Na deze milestone moest er natuurlijk even worden gerelaxed en daarvoor ben je op het juiste adres bij de Netschers, onze kleurrijke larger-than-life vrienden die het woord saai niet kennen.

Dit werd een heerlijke zondagavond in een stijlvol Haags herenhuis met heerlijk eten, genoeg wijn en een luid vertelde wilde verhalen over Suri-Nederlanders in o.a. Los Angeles, Zuid Afrika, Jamaica en Australië. Vol inspiratie keek ik weer uit naar de volgende week.