Jaarlijks sterven 30 pasgeboren baby’s door een infectie.

baby Paramaribo

… “Helaas worden we als kinderarts nog veel geconfronteerd met overlijden kort na de geboorte, dus hebben we hier veel aandacht voor dit probleem. …

Er sterven in Suriname nog veel pasgeboren baby’s aan een infectie, zegt Neirude Lissone, kinderarts in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Ze hield een videopleidooi op een ‘crowdfunding’-pagina voor financiële donaties voor onderzoek naar dit probleem.

“Er is onderzoek nodig om baby’s beter op tijd te kunnen behandelen en om onnodige behandelingen te verminderen”, voegt Niek Achten, arts-onderzoeker bij de afdeling Kindergeneeskunde van het AZP, eraan toe.

Er zijn in ons land weinig data beschikbaar over dit probleem en er is ook weinig onderzoek naar gedaan. Statistieken wijzen wel uit dat naar schatting jaarlijks dertig pasgeboren baby’s overlijden aan de gevolgen van een infectie.

Het onderzoek dat met de inzamelingsactie beoogd wordt kost ruim vierduizend euro en is bedoeld om een beeld te krijgen van de omstandigheden in Suriname. “Data zijn belangrijk om na te gaan welke methoden het beste passen bij ons land”, zegt Achten verder. Tachtig procent van het geld is al binnen.

Volgens de arts Frans Plötz, begeleider van het onderzoek vanuit Nederland, is er ook in de Caribische regio weinig informatie beschikbaar. Op Trinidad en Tobago zijn infecties na vroeggeboorte de belangrijkste doodsoorzaak. Het gemiddelde kindersterftecijfer van Suriname is hoger dan dat van Zuid-Amerika.

Lissone: “Helaas worden we als kinderarts nog veel geconfronteerd met overlijden kort na de geboorte, dus hebben we hier veel aandacht voor dit probleem. Een van de millenniumdoelen was om kindersterfte met tweederde terug te dringen. Er is veel bereikt, maar het streven is niet gehaald. Er is nog veel ruimte voor verbetering.”

Suriname heeft wel vooruitgang geboekt door bijvoorbeeld een afdeling intensieve zorg op te zetten voor baby’s. Er is ook beperkt onderzoek gedaan, maar er zijn meer gegevens nodig. Achten stelt dat in het buitenland al met succes het onnodig voorschrijven van antibiotica is verminderd. Het onderzoek zal moeten uitwijzen of deze en andere strategieën ook in Suriname nodig zijn. De inzamelingsactie duurt tot 25 oktober.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.