Video – Baarmoederhals ‘selfies’ gaan levens redden.

…vrouwelijke patiënten soms moeite hebben om zich te laten onderzoeken door een – vaak mannelijke – arts. De ‘selfies’ van de cervix worden gemaakt door de – vrouwelijke – verpleegster…

Zorgverleners in afgelegen gebieden kunnen met behulp van de medische app EVA System, foto’s maken van de baarmoederhals, als onderdeel van de screening op baarmoederhalskanker. Met deze app verandert een smartphone in een mobiele colposcoop.

Het Israëlische bedrijf MobileODT, dat medische apps ontwikkelt, heeft dit medische apparaat op de markt gebracht. Het apparaat EVA kost blijkens de website 3600 dollar en wordt gebruikt in 26 landen wereldwijd. Eén ervan is Gambia, waar Adelard Ngabonziza, medisch directeur van SOS Mom and Child Clinic (Banjul), en zijn team de voordelen ervan inzien. Zou dit ook een idee zijn voor Suriname? Aangezien de drempel ook in Suriname nog hoog is.

In de onderstaande video zegt een verpleegster dat vrouwelijke patiënten soms moeite hebben om zich te laten onderzoeken door een – vaak mannelijke – arts. De ‘selfies’ van de cervix worden gemaakt door de – vrouwelijke – verpleegster, waardoor de drempel om zich te laten controleren op baarmoederhalskanker wordt verlaagd.

Geeft de selfie aanleiding tot nader onderzoek, dan wordt de patiënt naar de arts verwezen.
Bekijk hier de video erover:

MobileODT gebruikt de selfies voor een wereldwijde database.
Bron: medischcontact.nl
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.